Valls acull la primer jornada tècnica de la Fundació Agroterritori

Notícia publicada al portal web delCamp.cat el 22 de febrer, per Neus Rovira.

Aquest dilluns s’han celebrat a Valls les Dinàmiques territorials del sector agrari al Camp de Tarragona, que han estat organitzades per la Fundació Agroterritori. L’objectiu de la trobada és fer reflexionar sobre la situació del territori i la funció de la pagesia. Es tracta de la primera jornada tècnica d’aquest tipus que se celebra a Catalunya, tot i que en els propers mesos Girona i Lleida també acolliran iniciatives similars.

El coordinador territorial del Camp de Tarragona de la Unió de Pagesos i patró de la Fundació Agroterritori, Josep Maria Coll, ha explicat que la jornada és una manera de reivindicar les dificultats que passa el sector agrari. “Ens estem carregant els millors terrenys. A Europa es diu que falten aliments i no paren de construir-se polígons industrials” ha afirmat. El coordinador també ha explicat que segons uns estudis, el 2050 podrien desaparèixer les zones agràries si no s’hi fa res al respecte.

Per la seva banda, la responsable de la Comissió Tecnicocientífica de la Fundació Agroterritori, Anna Roca, ha explicat que si l’itinerari de les jornades ha començat pel Camp de Tarragona ha estat, en part, per l’interès d’Unió de Pagesos. Segons ha anunciat, al mes de maig les dinàmiques tindran lloc a Girona, i el proper setembre, a Lleida. A cada una de les jornades, s’incidirà en les problemàtiques més específiques de cada zona geogràfica. També ha reivindicat la necessitat del sector de comptar amb lleis, estratègies o polítiques per tal de reservar els espais agraris tal i com es fa amb els espais naturals.

L’acte ha comptat amb diverses conferències i un debat entre autoritats i entesos en el tema. Anna Roca, ha presentat l’entitat tot fent una reflexió sobre els espais agraris. A continuació, el professor de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i coordinador del Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona, Sergi Saladié, ha pronucuniat la conferència ‘El paisatge agrari en la ordenació del territori’. Abans del debat, el coordinador del pla territorial del Camp de Tarragona, Ferran Miralles, ha parlat del Plantejament territorial i dels espais agraris.

L’associació

La Fundació Agroterritori és una entitat que treballa sobre la dimensió espacial de les activitats agràries. Té com a finalitats principals l’estudi, la definició de propostes, la formació i el debat, i l’impuls d’iniciatives encaminades a la preservació, el desenvolupament i la gestió dels espais agraris, fonamentalment, els periurbans.

L’entitat compta amb tres socis fundadors: la Unievrsitat de Girona, Unió de Pagesos i la Cambra Agrària de Girona. Exerceix les seves funcions principalment a nivell autonòmic, sense perjudici de la seva expressa i decidida voluntat d’establir relacions de col·laboració internacionals, especialment, en el marc de la Unió Europea.

Deixa un comentari