Entre l’esperança i les oportunitats perdudes

Article publicat a l’edició digital del diari Ara del passat dissabte 2 de maig, per Albert Font-Tarrés.

A Ponent, molts s’aferren al Segarra-Garrigues com una via per garantir el futur dels pobles rurals

El pantà de l’Albagés no estarà enllestit fins a l’any 2017. Almenys aquesta és l’última previsió que ha fet la societat estatal Acuaes. El moviment en les obres es fa patent, i les il·lusions dels pagesos de part de Ponent, també.

A Verdú, a l’Urgell, fa tot just un mes que ha arribat l’aigua a les primeres finques fins ara de secà, i confien que la segona fase estigui enllestida cap a finals d’estiu. En total, una superfície regable d’unes 1.000 hectàrees. “Ens obre un ventall de possibilitats que ens pot permetre revaloritzar el nostre sistema de conreus i assegurar collites”, pensa Joan Sambola, un pagès de 60 anys que ha apostat per sumar-se a l’abastiment. “Cada zona per on passa el canal està marcada per la seva manera de ser i de fer, aquí pot assentar un model d’explotació familiar”, considera. Ell té un fill que “en principi” es queda a casa, però entre els propietaris que també s’han adherit al reg “hi ha molta gent de 70 o 80 anys”, explica. A Verdú, el Segarra-Garrigues es viu majoritàriament com un projecte de progrés per al territori, que s’ha tirat endavant gràcies a la gent que s’hi ha donat d’alta des d’un principi, subratlla Sambola. “La Generalitat inverteix, però si veu que hi ha interès dels pagesos”, constata.

Població minvant

El padró del 2014 recomptava 964 habitants a Verdú. N’ha perdut 77 des del 2000. L’Albagés en té 419 i la disminució ha sigut de 91 persones. “S’hauria d’haver fet abans, però encara podria fer venir gent jove que no té una professió activa”, diu Ramon Preixens, pagès d’aquest poble de les Garrigues. Preixens té una història d’anada i tornada. Descendent del cabaler de Cal Roig del Soleràs, la seva família va marxar als anys 50, fugint de les sequeres, per treballar a la indústria a Rubí i Terrassa, però ell ha decidit tornar a la terra dels seus avantpassats. Les seves 25 hectàrees les conrea amb el seu fill Arnau, de 23 anys. Tenen dues finques regables pel Segarra-Garrigues, encara que instal·laran el reg en un moment o altre en funció dels ajuts que s’estableixin. El Ramon té clar que “és una opció de futur per a comarques la riquesa de les quals passa per l’agricultura i els transformats agroalimentaris”.

Les elevades inversions que han de fer els agricultors per utilitzar la infraestructura són un dels impediments per trobar més adhesions. Sambola ha calculat que els costos podrien elevar-se a 3.000 euros per hectàrea, entre drets de connexió, tarifes d’aigua i instal·lacions per al reg. Per això, els adherits opten per anar a poc a poc. “L’aigua és molt cara, crec que va bé per a les explotacions intensives però no per a les extensives”, es justifica Josep Maria Cortadellas, un altre pagès de l’Albagés. Ell es dedica a l’olivera ecològica. Algunes de les terres són en obagues i treu herbes i arbres dels marges per evitar perdre aigua per al cultiu. Això, l’edat i que prefereix buscar qualitat per sobre de quantitat ha fet que rebutgi sumar-s’hi: “Només em serviria per augmentar la producció”, justifica. El canal, però, “fa 20, 30 o 40 anys que s’hauria d’haver fet, quan hi havia pagesos forts i arromangats”, diu.

Ara per ara el canal concentra sobretot esperances d’augmentar el rendiment dels conreus. També assegurar-se que una sequera no farà perdre collites. El preu de l’aigua, però, amaga un altre risc: escollir un cultiu o un altre i invertir-hi sense saber el retorn que tindrà. Resoldre el dubte requerirà temps, potser més del que voldrien els constructors de la xarxa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s