L’aigua supera per primer cop la meitat del canal Segarra-Garrigues i arriba a SantMartí

Notícia publicada a l’edició digital del diari Segre d’avui dimecres 3 d’abril, per J. Gabernet.

L’Estat executa proves de càrrega fins al quilòmetre 52 (dels 84 que hi ha) a l’espera que es construeixi
la xarxa secundària
Dos comunitats de regants ja tenen el 70%d’adhesions per pagar les obres

L’aigua de l’embassament de Rialb ha superat per primera vegada la meitat del canal Segarra-Garrigues i ha arribat
(en període de proves) als municipis de Verdú i Sant Martí de Maldà, entre els quilòmetres 41,5 i 52, dels 84 que tindrà el conducte fins que acabi al pantà de l’Albagés. L’empresa estatal Acuaebro, que construeix la xarxa principal, està comprovant la seguretat, la fiabilitat i la solidesa del canal entre aquests deu quilòmetres des del passat 20 de març i, així, executa proves de càrrega amb aigua procedent de Rialb, segons van explicar fonts pròximes a l’Administració.

A més, també s’ha omplert la bassa número sis, ubicada al municipi deVerdú. Durant aquestes proves s’ha comprovat que en els primers cinc quilòmetres (des del 41,5 fins al 47, aproximadament) l’obra està en perfectes condicions
per al pas de cabal i, segons fonts pròximes als regants, s’haurà de tornar a comprovar la fiabilitat del 47 al 52 per resoldre petites filtracions. Les obres de la xarxa secundària, la que executa l’empresa Aigües del Segarra-Garrigues per encàrrec de la Generalitat, no estan, no obstant, finalitzades. S’han construït les basses d’emmagatzematge d’aigua i les estacions de bombatge, però no les canonades.

D’altra banda, el 70% dels agricultors de Verdú ja haurien presentat el passat mes de novembre l’adhesió al reg, una quantitat suficient perquè la Generalitat activi el disseny de la xarxa secundària que permeti el reg a la zona. Agricultors consultats, no obstant, asseguren que l’execució estarà en funció de les disponibilitats pressupostàries de la conselleria d’Economia, de manera que calculen que, “com a mínim”, fins al juny del 2014 no estarà totalment
acabada.

El tram del sector quart fins a Maldà, si bé està adjudicat, està encallat en la modificació del projecte pel sifó de Maldà per com es finança, informa X. Santesmasses. Els regants de Castelldans, que juntament amb els de Verdú són pioners en la promoció privada d’una part de les obres del canal Segarra-Garrigues, han rebut tres propostes d’empreses del sector interessades a desenvolupar els projectes pendents, que impliquen la construcció de la xarxa terciària del regadiu (entre l’hidrant i les finques). A aquestes tres propostes s’hi afegeix la de l’adjudicatària de les obres de la xarxa secundària del canal, ASG, que ha ofert una rebaixa d’entre el 8 i el 10 per cent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s