Segarra-Garrigues: calen més compensacions

Article d’opinió publicat a l’edició digital del diari Segre d’ahir diumenge 24 de març, per Antoni Borràs (responsable nacional de regadius de la UP) i Felip Domènech (responsable d’aigua de la UP).

Després d’analitzar i valorar el document presentat el passat divendres 15 de març pel departament d’Agricultura per ser signat com acord amb els representants de la col ·lectivitat del canal Segarra-Garrigues i el sector agrari, des d’Unió de Pagesos volem fer algunes consideracions:

Primer. La primera vegada que se’ns va informar sobre aquesta modificació se’ns va convocar al sindicat a la “presentació de les novetat en relació al Canal Segarra-Garrigues” i se’ns va informar de la rebaixa positiva que s’aplicarà a la part fixa de la tarifa del preu de l’aigua. En aquell moment ja vam advertir que el preu final de l’aigua, tot i valorar positivament la reducció de la part fixa de la tarifa, no era proporcional a la dotació d’aigua imposada. La proposta que fa el departament d’Agricultura dóna a elegir entre la tarifa existent, una quota fixa de 181 euros/ha/any + 0,080 euros /m3, i la part fixa de la tarifa variable en funció de la dotació. En el cas de 1.500 m3/ha/any, correspondrien 85 euros/ha/any + 0,096 euros/m3; en el cas de 3.500 m3/ha/any, correspondrien 95 euros/ha/any + 0,096 euros/m3; i en el cas de 6.500 m3/ha/any correspondrien 110 euros/ha/any + 0,096 euros/m3.

Tot i que valorem positivament la reducció, perquè la considerem més justa per a les dotacions menors, recordem que la dotació d’aigua és imposada i no elegida pel regant, i el preu final del m3 d’aigua, si es consumeix la totalitat de la dotació, sumant el valor del binomi, continua sent superior a menor dotació.

Segon. En aquell moment ja vam advertir que la flexibilitat en el preu del m3 de l’aigua no soluciona el problema del Segarra-Garrigues, i vam puntualitzar que el problema són les limitacions, menys dotacions, restriccions de regs o conreu per afectació de ZEPA (zona especial protecció d’aus).

Tercer. En el document es detalla el preu de tres dotacions, per a 1.500 m3/ha/any, 3.500 m3/ha/any i 6.500 m3/ha/any. En el primer i el tercer casos són les dotacions previstes en el projecte de transformació en regadiu del canal Segarra-Garrigues, per al marge esquerra i per al marge dret respectivament, però poden no tenir cap limitació de conreu o d’activitat i, per tant, una flexibilitat en el tram fix de la quota és el que el sector i el sindicat vam demanar des del primer moment, així que celebrem aquest ajustament. Ara bé, la dotació de 3.500 m3/ha/any només es troba en les zones ZEPA, i és una dotació inferior o limitació d’aigua i restricció de conreu imposada per la DIA (Declaració d’impacte ambiental) o pel pla d’usos i gestió, i aquesta restricció, tal com diu la DIA, ha de ser compensada. El document presentat per Agricultura barreja les dues peculiaritats i no contempla cap compensació de cap classe.

Quart. A Unió de Pagesos diferenciem les dues peculiaritats i representem i defensem les dues: els professionals agraris amb dotacions d’aigua atorgades pel fet d’estar ubicats al marge dret o esquerra i els professionals agraris amb limitacions imposades pel fet d’estar ubicats en una ZEPA. I aquestes peculiaritats han de ser compensades. Tenint en compte que representem i volem defensar els interessos dels dos tipus de professionals, si bé considerem que l’administració, amb aquesta rebaixa del preu de l’aigua i flexibilitat per als primers, ha fet que s’aproximi el preu final del m3 al que demanàvem, encara queda pendent una compensació per a la restricció d’aigua i conreu per als segons. En aquest sentit, des d’Unió de Pagesos continuarem treballant conjuntament amb el Departament fins aconseguir que s’apliquin les solucions que especifica la Declaració d’impacte ambiental.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s