Article d’opinió publicat a l’edició digital del diari Segre d’ahir diumenge 24 de març, per Antoni Borràs (responsable nacional de regadius de la UP) i Felip Domènech (responsable d’aigua de la UP).
Després d’analitzar i valorar el document presentat el passat divendres 15 de març pel departament d’Agricultura per ser signat com acord amb els representants de la col ·lectivitat del canal Segarra-Garrigues i el sector agrari, des d’Unió de Pagesos volem fer algunes consideracions:
Primer. La primera vegada que se’ns va informar sobre aquesta modificació se’ns va convocar al sindicat a la “presentació de les novetat en relació al Canal Segarra-Garrigues” i se’ns va informar de la rebaixa positiva que s’aplicarà a la part fixa de la tarifa del preu de l’aigua. En aquell moment ja vam advertir que el preu final de l’aigua, tot i valorar positivament la reducció de la part fixa de la tarifa, no era proporcional a la dotació d’aigua imposada. La proposta que fa el departament d’Agricultura dóna a elegir entre la tarifa existent, una quota fixa de 181 euros/ha/any + 0,080 euros /m3, i la part fixa de la tarifa variable en funció de la dotació. En el cas de 1.500 m3/ha/any, correspondrien 85 euros/ha/any + 0,096 euros/m3; en el cas de 3.500 m3/ha/any, correspondrien 95 euros/ha/any + 0,096 euros/m3; i en el cas de 6.500 m3/ha/any correspondrien 110 euros/ha/any + 0,096 euros/m3.
Tot i que valorem positivament la reducció, perquè la considerem més justa per a les dotacions menors, recordem que la dotació d’aigua és imposada i no elegida pel regant, i el preu final del m3 d’aigua, si es consumeix la totalitat de la dotació, sumant el valor del binomi, continua sent superior a menor dotació.
Segon. En aquell moment ja vam advertir que la flexibilitat en el preu del m3 de l’aigua no soluciona el problema del Segarra-Garrigues, i vam puntualitzar que el problema són les limitacions, menys dotacions, restriccions de regs o conreu per afectació de ZEPA (zona especial protecció d’aus).
Tercer. En el document es detalla el preu de tres dotacions, per a 1.500 m3/ha/any, 3.500 m3/ha/any i 6.500 m3/ha/any. En el primer i el tercer casos són les dotacions previstes en el projecte de transformació en regadiu del canal Segarra-Garrigues, per al marge esquerra i per al marge dret respectivament, però poden no tenir cap limitació de conreu o d’activitat i, per tant, una flexibilitat en el tram fix de la quota és el que el sector i el sindicat vam demanar des del primer moment, així que celebrem aquest ajustament. Ara bé, la dotació de 3.500 m3/ha/any només es troba en les zones ZEPA, i és una dotació inferior o limitació d’aigua i restricció de conreu imposada per la DIA (Declaració d’impacte ambiental) o pel pla d’usos i gestió, i aquesta restricció, tal com diu la DIA, ha de ser compensada. El document presentat per Agricultura barreja les dues peculiaritats i no contempla cap compensació de cap classe.
Quart. A Unió de Pagesos diferenciem les dues peculiaritats i representem i defensem les dues: els professionals agraris amb dotacions d’aigua atorgades pel fet d’estar ubicats al marge dret o esquerra i els professionals agraris amb limitacions imposades pel fet d’estar ubicats en una ZEPA. I aquestes peculiaritats han de ser compensades. Tenint en compte que representem i volem defensar els interessos dels dos tipus de professionals, si bé considerem que l’administració, amb aquesta rebaixa del preu de l’aigua i flexibilitat per als primers, ha fet que s’aproximi el preu final del m3 al que demanàvem, encara queda pendent una compensació per a la restricció d’aigua i conreu per als segons. En aquest sentit, des d’Unió de Pagesos continuarem treballant conjuntament amb el Departament fins aconseguir que s’apliquin les solucions que especifica la Declaració d’impacte ambiental.