Agricultura anuncia un acord per canviar el preu de l’aigua del Segarra-Garrigues

Notícia publicada a l’edició digital del diari Segre d’avui divendres 15 de març.

Tercer intent per fixar unes quotes que acceptin els regants després de dos propostes fallides
La fórmula en rebaixa el cost fix anual i incrementa el del metre cúbic, cosa que afavoreix les dotacions de suport

La conselleria d’Agricultura anunciarà avui a Lleida un “acord històric” amb la comunitat de regants del Segarra-Garrigues i amb representants del sector primari per modificar el preu de l’aigua del canal, amb l’objectiu que tingui una millor acollida entre els beneficiaris que la proposta actual, plantejada fa un any. Es tracta de la tercera proposta que planteja la Generalitat als regants sobre el cost de l’aigua. A l’abril del 2010, el Govern tripartit va fixar el preu de l’aigua en 0,12 euros elmetre cúbic. Davant del rebuig dels regants, l’Executiu de CiU va modificar aquesta xifra l’any passat i va introduir dos variables a la proposta: una quota fixa anual de 181 euros per hectàrea i una de variable per consums que estableix el cost del metre cúbic d’aigua en 0,080 euros. A aquests dos conceptes s’hi sumen bonificacions del 75 al 25 per cent de la quota fixa els tres primers anys d’incorporació al regadiu. Així, inicialment el preu quedava en 0,088 euros el metre cúbic i el quart any pujava a 0,11 euros. La proposta actual, segons alguns consultats, passa per rebaixar el preu fix de l’aigua a 110 euros per hectàrea i any, com va avançar aquest diari. De tota manera, Agricultura podria introduir-hi barems i assignar una quota diferent segons la dotació de regadiu, de manera que com menys dotació més baix seria el preu, fins a arribar als 85 euros.

De fet, la proposta va en benefici d’aquests regants i en detriment de les dotacions plenes d’aigua. Per aquest motiu, els agricultors serien partidaris que cada propietari esculli la seua fórmula de pagament. Pel que fa a la quota variable, superarà els 0,090 euros el metre cúbic (fins a 0,096, segons algunes fonts). Finalitzat el període de bonificació, el preu de l’aigua rondaria també els 0,11 euros. Aquest acord s’anunciarà pocs dies després del pacte entre Govern central i Generalitat per desencallar el proveïment des del canal per a usos domèstics.

Els Plans de Sió inaugurarà a l’abril el centre sobre els secans de Lleida

L’ajuntament dels Plans de Sió ha finalitzat el condicionament de la tercera planta del castell de Concabella, que acollirà el Centre d’Interpretació dels Secans de Lleida. També ha habilitat un mirador a la terrassa del castell, que rebrà el nom del meteoròleg de la Segarra Toni Nadal, mort l’estiu passat. L’espai s’inaugurarà a l’abril i ha suposat un cost de 600.000 euros de l’1% cultural del canal.

Altres municipis beneficiaris de l’1% cultural no tenen tanta sort. És el cas del Cogul, on les obres del Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres hauran d’esperar, segons va confirmar l’alcalde, Jaume Mor. AAspa, l’ajuntament ha paralitzat l’ajuda de 500.000 euros per al palau del segle XV a l’espera d’aconseguir més fons.

Més túnels i canonades soterrades per reduir l’impacte del canal

El compliment de les mesures incloses en la declaració d’impacte ambiental del Segarra-Garrigues també ha obligat el Govern central a modificar projectes dels trams segon, tercer, quart i cinquè del canal per reduir-ne l’afectació sobre les aus de secà protegides. Totes aquestes modificacions han tingut com a objectiu rebaixar l’impacte del canal a la superfície, de manera que s’han prolongat túnels (Oliola) o s’han soterrat trams de canonada, com en el cas del sifó del Corb. En compliment de la declaració d’impacte ambiental, la Generalitat també ha construït una torre d’implantació a Preixana per al xoriguer petit. Les dos mesures formen part de les iniciatives que s’han impulsat per legalitzar l’obra de regadiu després de la condemna del Tribunal de la UE per l’afectació del projecte a diverses espècies d’aus protegides. Per la seua part, fonts de la representació de la Comissió Europea a Catalunya van assenyalar ahir que la UE continua pendent de l’execució de les mesures de mitigació i compensació de l’impacte del canal i el regadiu acordades entre les autoritats per arxivar l’expedient.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s