Unió de Pagesos denuncia que el Govern menysté la representativitat democràtica de la pagesia amb la nova composició de la direcció de l’Agència Catalana de l’Aigua

Nota publicada al butlletí d’Agrodigital.com d’avui dilluns 26 de novembre, per Unió de Pagesos.

Unió de Pagesos considera que la modificació dels Estatuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ha aprovat el Govern de la Generalitat, i que va publicar ahir el Diari oficial (DOGC), és una greu vulneració dels principis democràtics que regeixen la representativitat de les organitzacions agràries. El Govern de la Generalitat ha establert que només hi haurà un representant del sector agrari al Consell d’Administració de l’ACA i que les organitzacions agràries s’han de repartir per torns l’assistència a les reunions. El sistema de torns seria ridícul i inacceptable en qualsevol forma de govern democràtic, ja que les diverses formacions que s’haurien de rellevar en un òrgan de decisió -en aquest cas, assistint a una reunió sí i a l’altra no- representen línies de treball, programes i propostes diferenciades. El sistema d’alternança fa impossible un seguiment per mantenir una línia de treball coherent.

Si les reunions d’aquest organisme de direcció se celebren quatre cops a l’any, amb el sistema rotatori, Unió de Pagesos només hi podrà assistir una vegada cada sis mesos com a representant dels usuaris agraris, malgrat ser l’organització agrària majoritària a Catalunya segons les eleccions al camp de febrer de 2011. A més, en aquells torns en els que no hi serà Unió de Pagesos, qui representi els usuaris dels usos agrícoles i ramaders estarà conculcant, amb el vist-i-plau del Govern, la voluntat lliure i democràticament exercida del conjunt de la pagesia catalana.

Els estatuts aprovats modifiquen la composició del Consell d’Administració de l’ACA amb una reducció dels seus membres, passant de nou a sis els vocals representants dels usuaris de l’aigua, quedant un únic vocal representant dels usos agrícoles i ramaders, però establint el caràcter rotatori de la representació dels usos agraris i també dels usos industrials.

La representativitat de les organitzacions professionals agràries està regulada a la Llei del Parlament de Catalunya 17/1993, de 28 de desembre, sobre Cambres Agràries que estableix la representativitat en funció dels resultat de les eleccions a cambres agràries que se celebren cada quatre anys. En un organisme en el que només hi ha una vocalia per a representar els usos agrícoles i ramaders, aquesta hauria de correspondre a l’organització professional agrària que hagi obtingut una representació majoritària.

El sindicat lamenta que el conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, no hagi vetllat, en aquest cas, pel respecte a la representativitat del sector que estableix la legislació de cambres agràries aprovada pel Parlament de Catalunya. D’altra banda, el Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua va dictaminar el 25 de juliol de 2012 sobre el projecte de modificació i va reiterar la seva disconformitat amb la proposta d’adoptar un torn rotatori de presència en el Consell d’Administració per als representants dels usuaris industrials o dels agraris de l’aigua, tenint en compte entre d’altres coses, que el Consell d’Administració és un òrgan de decisió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s