Recoder o com vendre les joies de l´àvia

Notícia publicada a l’edició digital del Diari de Girona d’avui dijous 20 de setembre, per Robert Van Eeckhout.

La privatització de l’empresa Aigües Ter-Llobregat, per la qual el període de presentació d’ofertes està obert fins al 5 d’octubre, ha aixecat molta oposició en els darrers mesos, sobretot per part dels qui defensen que el cabal del Ter perillarà si l’empresa passa a mans privades. El conseller de Territori i Sostenibilitat va afirmar ahir que el cabal es garantirà i també va reconèixer que la mesura s’ha pres pel benefici econòmic que suposarà per als comptes de la Generalitat.

És època de vaques magres i tot i que ningú se n’amaga, els eufemismes per suavitzar les dificultats econòmiques que travessa el país també són freqüents dins dels discursos dels qui, ja sigui de forma afortunada o no, han de treure les castanyes del foc abans no es cremin. Ahir va ser el torn del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, qui va recordar que si la Generalitat ha accedit a la privatització de l’empresa Aigües Ter-Llobregat, és per necessitat.

“És com quan una família ha d’empenyorar les joies de l’àvia per poder subsistir. Passa exactament el mateix”, va afirmar Recoder, en un intent de mostrar explícitament fins a quin punt s’ha d’estrènyer el cinturó per quadrar els comptes. El conseller va recordar així que la venda de l’empresa Aigües Ter-Llobregat no es fa per “voluntat privatitzadora”, sinó que es fa “amb dolor”. “Necessitem els recursos que representa aquesta empresa per quadrar els pressupostos de la Generalitat”, va assegurar. Tot i això, Recoder també es va afanyar a dir que encara que hi hagi canvi de mans, l’empresa continuarà sent una concessió pública controlada per l’administració.

D’aquesta manera, el conseller també va voler respondre a l’oposició que s’ha creat arran de la mesura. Precisament, l’Ajuntament de Girona va aprovar en la seva darrera sessió plenària (amb els vots en contra de CiU i l’abstenció del PP), una moció contra la privatització de l’AT-LL, al·legant que no respecte el cabal ecològic del Ter.

En aquest sentit, Recoder també va afirmar que “la concessió el que preveu és una quantitat que garanteix aquest cabal ecològic al llarg de tot l’any”. La concessió de l’ATLL s’ha fixat per a cinquanta anys i, segons consta a la documentació, la concessionària podrà extreure fins a 166 hectòmetres cúbics anuals durant bona part d’aquest termini. També va lamentar que “en el passat s’havien fet algunes promeses sense cap mena de base quant a inversions”. Així, el conseller va defensar també que l’ús de les noves tecnologies també ha de permetre respectar la vida, la qualitat i la intensitat dels cabals. “La tecnologia ens ha de permetre mantenir el cabal ecològic de tots els rius de Catalunya. En el futur, quan hi hagi recursos s’han de poder fer inversions que permetin una qualitat mediambiental òptima del Ter”, va explicar. I és que, segons va defensar el mateix responsable de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, “el Ter és el riu més solidari de Catalunya”, per la quantitat d’aigua que se n’extreu per proveir les comarques de Barcelona.

En el marc d’una visita a la seu de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Recoder va repassar també l’actualitat que envolta la N-II. Després que la ministra de Foment, Ana Pastor, tanqués les portes a la gratuïtat de l’AP-7 mentre no es desdobli la Nacional, el conseller va titllar de “deplorable” l’estat de la via i va instar l’Estat a buscar “solucions per a la via”. Tot i que va defensar que la primera solució ha de ser el desdoblament, també va reconèixer que arribar a acords amb les concessionàries és una bona alternativa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s