Girona, al capdavant de les plantacions de colza catalanes

Notícia publicada a l’edició digital del diari El Punt Avui d’avui dijous 30 d’agost, per Ure Comas.

Augmenta la superfície destinada als conreus d’ordi i civada, però disminueix la del blat
Els experts consideren que la temporada de cereals no ha estat dolenta

“Els condicionaments climàtics feien preveure que aquesta seria una campanya dolenta, però les pluges van arribar i han fet que al final els rendiments no hagin sigut dolents.” D’aquesta manera, el tècnic de l’IRTA de Mas Badia, Joan Serra, resumia el balanç de la campanya dels conreus extensius d’hivern, que ahir es va presentar en una jornada tècnica a la Tallada d’Empordà, just un mes i mig després que s’acabés la collita.

Entre les conclusions destaca que en la campanya 2011/2012 ha disminuït lleugerament a les comarques gironines la superfície cultivada de blat tou i, per contra, ha augmentat la superfície destinada a l’ordi –que és el cereal més cultivat a Catalunya– i la civada, amb més de 16.000 i 7.000 hectàrees cultivades, respectivament, del total de 40.946 hectàrees sembrades a les comarques gironines; una xifra total que representa el 13,8% de la superfície sembrada amb cereals –296.159 hectàrees– a Catalunya durant el 2011/2012 i que és similar a la de l’any anterior. Pel que fa als paràmetres de qualitat, els pesos específics que s’han obtingut han estat més elevats que en campanyes anteriors.

De fet, la campanya passada destaca per l’alt índex de pluviometria al novembre, però baix a l’hivern, i unes temperatures molt baixes al febrer. Aquests factors han alterat el calendari dels productors; així, les pluges del novembre van provocar un retard en l’època de sembra, que va passar al desembre i al gener.

Una altra dada destacable és el fet que la superfície destinada al cultiu de colza és actualment a la demarcació de Girona la més alta de Catalunya, fet provocat per la important disminució que hi ha hagut a la resta del territori. En total, es tracta de 3.220 hectàrees de conreus de colza, un 53,4% del total català. La tècnica de l’IRTA Gemma Capellades va destacar les noves varietats de colza i la problemàtica de l’augment de les plagues en aquests conreus.

La jornada tècnica de l’IRTA també va recollir una ponència sobre la qualitat farinera del blat i com vetllar per l’índex de caiguda i l’avaluació de la qualitat abans de la collita a partir de la proteïna. “Una de les sortides importants que té el blat és la relacionada amb la panificació, i això vol dir que no es pot fer amb qualsevol blat, sinó amb un blat que reconegui determinades característiques”, va explicar Joan Serra.

LA XIFRA
3.220 hectàrees de les comarques gironines han estat conreades amb colza, la xifra més elevada de tot Catalunya.

LA FRASE
No és possible parlar de cap campanya si no parlem de meteorologia
Joan Serra, tècnic de l’IRTA

Preus alts dels cereals

Una dada destacable d’aquesta campanya passada és que el preu del blat i el de l’ordi en el moment de la collita han estat uns dels més alts dels darrers anys en tot el territori català, amb uns 220 euros la tona i 210 euros la tona, respectivament. Aquestes dades, positives per als productors i que els conviden a intentar mantenir les collites i evitar plagues, tenen com a contrapartida que s’ha produït un increment important del preu de matèries primeres com ara fertilitzats, adobs i combustible. Així mateix, cal destacar que el sector ramader ha denunciat darrerament l’alt cost d’aquests cereals, les dificultats que tenen per aconseguir cereals per al bestiar, i, com a conseqüència, temen que algunes explotacions arreu de Catalunya, però sobretot de les comarques lleidatanes on hi va haver una collita de cereals pobra, hagin de tancar aquest any 2012 amb números vermells.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s