L’estrès hídric, un problema afegit per als boscos

Notícia publicada a l’edició digital del diari El Punt Avui, de les Comarques Gironines, d’ahir dijous 9 d’agost, per Oriol Mas.

La falta de pluja obliga els arbres a desfer-se de les fulles per retenir aigua i sobreviure
El risc és la recurrència cada cop més gran d’aquest fenomen

Arran de l’incendi de l’Empordà s’ha posat d’actualitat la falta de gestió forestal com un dels grans causants de la dimensió del foc. Però hi ha també altres problemes als boscos que n’afecten la salut i que en cas d’incendi poden ajudar a la propagació. Un dels principals és l’estrès hídric, que es produeix quan l’arbre té menys aigua de la que necessita. Aquest és un fenomen que es pot contemplar aquests dies en diversos boscos gironins, sobretot a zones com la Garrotxa, i que repercuteix en una imatge cremada del bosc. L’arbre, com que no té prou reserva d’aigua, es desprèn de les fulles per reduir la despesa d’aigua, i gasta el mínim necessari per sobreviure, adoptant així una tonalitat marronosa.

El director de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, Josep Vila, ha admès que, malgrat que no es disposa de dades, sí que s’estan observant aquest estiu diversos casos de boscos que estan patint aquest fenomen. En tot cas, afirma que no es tracta de res excepcional, sinó que es produeix –en major o menor mesura–cada vegada que hi ha un període perllongat de sequera, sumat a una calor elevada. La part més preocupant, per Vila, és la recurrència amb què això s’està produint: “El que és excepcional és el fet que hi ha una recurrència molt alta, que a més es va produint cada vegada més sovint i que ajuda a debilitar la salut dels arbres i fer-los més vulnerables, per exemple a les plagues.”

Això ho pateixen sobretot tipus de bosc que estan al llindar de distribució de l’espècie, que en el cas de la Garrotxa són, per exemple, fagedes o determinades rouredes, i que per tant són els menys preparats per suportar altes temperatures i períodes de sequera. Vila confia que la segona quinzena d’agost es compleixi el temps habitual de l’època, amb pluges constants que permetin refer-se als boscos.

LA FRASE
La recurrència de l’estrès hídric ajuda a deteriorar els arbres i els fa més vulnerables a les plagues
Josep Vila
DIRECTOR DE L’INSTITUT DE MEDI AMBIENT DE LA UDG

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s