Groenlàndia registra el desglaç més important en 30 anys

Notícia publicada a l’edició digital del diari El Periódico de Catalunya d’avui dimecres 25 de juliol, per EP.

Científics de la NASA alerten de la fusió, originada per una inusual onada de calor que afecta la zona

La cobertura de gel de la superfície de Groenlàndia ha patit, durant diversos dies d’aquest mes de juliol, el desglaç més important dels últims 30 anys, segons han detectat científics de la NASA i de diverses universitats. Encara que a l’estiu gairebé la meitat de l’àrea de gel de la zona es fon de forma natural, aquest mes el procés de fusió ha afectat una àrea més gran que en qualsevol altre moment al llarg de més de 30 anys d’observacions de satèl·lit, segons ha destacat aquest dimarts l’agència espacial nord-americana a la seva pàgina web.

Gairebé tota la coberta de gel de Groenlàndia, des de les zones més fines a les costes fins als dos quilòmetres de profunditat a l’interior, ha experimentat algun grau de fusió a la seva superfície a mitjans d’aquest mes a causa de les altes temperatures, segons mostren els mesuraments de tres satèl·lits independents.

Segons les dades de satèl·lit, s’estima que el 97% de la superfície de la capa de gel s’ha descongelat en algun moment a mitjans de juliol. Els investigadors encara no han determinat si aquest fet extens de fusió afectarà el volum global de pèrdua de gel aquest estiu i contribuirà a elevar el nivell del mar.

FET EXTRAORDINARI

“La capa de gel de Groenlàndia és una extensa zona amb una història variada de canvi. Aquest fet, juntament amb altres fenòmens naturals, encara que poc freqüents, com el cas de la fractura d’un enorme iceberg la setmana passada a la glacera Petermann, forma part d’una història complexa”, ha subratllat Tom Wagner, director del programa de criosfera de la NASA a Washington. “Les observacions per satèl·lit estan ajudant a entendre com fets com aquests es poden relacionar els uns amb els altres, així com amb el sistema climàtic més ampli”, ha afegit.

El 12 de juliol es va registrar una fusió en una vasta superfície. “Això va ser tan extraordinari que en un primer moment em vaig qüestionar el resultat”, ha explicat Son Nghiem, del Laboratori de Propulsió a Raig a Pasadena, Califòrnia, que va realitzar una primera anàlisi de dades de radar del satèl·lit. Nghiem va consultar llavors amb Dorothy Hall, al Centre Goddard de Vol Espacial a Greenbelt, Maryland, que estudia la temperatura de la superfície de Groenlàndia amb l’Espectròmetre d’Imatges MODIS a bord dels satèl·lits Terra i Aqua de la NASA. Van confirmar que MODIS va mostrar temperatures inusualment altes i que el desglaç era extens sobre la superfície de la capa de gel.

Thomas Malnom, un climatòleg de la Universitat de Geòrgia, i Marco Tedesco, de la Universitat de Nova York, també van confirmar la fusió vista pels satèl·lits Oceansat-2 i MODIS a través d’imatges de sensors de microones en un satèl·lit meteorològic de la Força Aèria dels EUA.

El desglaç es va estendre ràpidament. Mapes derivats dels tres satèl·lits van mostrar que el 8 de juliol al voltant del 40% de la superfície de la capa de gel s’havia fos. El 12 de juliol, el 97% s’havia fos.

CALOR EXTREMA

Aquest episodi de fusió extrema s’ha degut a una onada inusualment forta d’aire calent que ha afectat Groenlàndia des de finals del mes de maig. L’última onada de calor es va registrar el 8 de juliol i es va estacionar sobre la capa de gel uns tres dies més tard. Cap al 16 de juliol havia començat a dissipar-se.

Fins i tot l’àrea al voltant d’una estació al centre de Groenlàndia, que a 2.000 metres sobre el nivell del mar és a prop del punt més alt de la capa de gel, va mostrar signes de fusió. Una fusió en aquest punt no s’havia produït des del 1889, d’acord amb els nuclis de gel analitzats. “Els nuclis de gel mostren que els fets de fusió d’aquest tipus passen aproximadament una vegada cada 150 anys de mitjana. Amb l’últim esdeveniment de l’any 1889, aquest fet arriba just a temps”, diu Lora Koenig, un glaciòleg del centre Goddard i membre de l’equip d’anàlisi de les dades obtingudes per satèl·lit. Koening ha alertat que “si seguim observant els esdeveniments d’aquest tipus de fusió en els pròxims anys, serà preocupant”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s