Miopia i desamor

Article d’opinió publicat a l’edició digital del diari El Punt Avui del passat dissabte 21 de juliol, per Joan Gaya, Ex conseller de l’ACA i ex gerent de CONGIAC.

Aigües Ter-Llobregat (ATLL) es va crear el 1990. L’abastament a Barcelona i regió metropolitana, basat en l’aigua del Ter i el reforç del Llobregat, s’havia resolt fins aleshores amb inversions gestionades pels ens locals beneficiaris. Així es va ordenar un sistema d’abastament que ja de fet s’havia convertit en regional, tot i que la seva concepció i gestió encara es feia amb criteris locals. Basada en un sentiment compartit, la llei fou aprovada amb una àmplia majoria i els ens locals hi van aportar les seves instal·lacions.

L’aportació de recursos dels ens locals ha continuat durant els 22 anys de vida d’ATLL. Les obres realitzades per millorar l’abastament en alta als diferents municipis han seguit la pauta del finançament compartit al 50% pels ajuntaments beneficiaris. D’aquesta manera ATLL té, agrupades en el seu balanç, les instal·lacions cedides inicialment pels ens locals, les realitzades de forma cofinançada amb ells i les realitzades directament per ATLL.

La privatització de la gestió d’ATLL pretén recuperar el valor dels actius adscrits, amb un valor estimat de 1.480 M€ i, deduïdes les subvencions, 995,5 M€, que són la justificació conceptual de l’aportació demanada als licitadors.

La qüestió provoca diverses preguntes que fins ara no s’han tractat: per què es considera que la totalitat d’aquest valor correspon a la Generalitat? Quin és el valor real que s’obtindrà amb una aportació diferida en 50 anys? Quins seran els avantatges per al cicle de l’aigua a Catalunya?

Fins fa poc ATLL ha fet la seva tasca amb professionalitat i consens. Ha gestionat les instal·lacions que li han estat encomanades, ha efectuat inversions moderades i, en general, s’han finançat amb aportacions de l’administració hidràulica o dels ens locals. El seu endeutament era molt baix.

La crisi financera de l’ACA va determinar un canvi d’escenari pel qual a ATLL se li va encomanar la funció inversora, justament per la seva solvència. Aquí ATLL s’ha vist arrossegada al torrent de la crisi. Els errors s’han multiplicat quan s’ha negat la necessària revisió de tarifes en els darrers anys. Endeutar algú i negar-li els recursos per equilibrar els comptes és la millor manera d’enfonsar-lo.

El govern presenta la privatització com un imperatiu indefugible. En el fons, les decisions en relació amb ATLL no es justifiquen en el marc de la política hidràulica, ni tan sols pels problemes financers d’ATLL. La privatització d’empreses rendibles com Tabasa mostra que, en realitat, es creu en el futur d’ATLL, que simplement passa un mal moment. Si ATLL no tingués futur, tampoc no seria privatitzable. Sembla que el diner és la mesura de totes les coses, però potser no és així.

Com mesurar amb diners la pèrdua de capital públic en una empresa viable i tradicionalment ben gestionada? Com mesurar la pèrdua de consens (o l’abús de confiança) amb els municipis que ara veuran com se’ls apuja l’aigua en alta sense que es valorin els actius aportats?

Quin increment de dificultats s’observarà per comprendre els costos si finalment hi ha interessos privats coincidents en la gestió d’ATLL i en la distribució de l’aigua als municipis que la reben d’aquest operador?

El Ter serà, pel fet de ser el més barat, el proveïdor prioritari del sistema; és a dir, 50 anys més (i ja seran gairebé 100) esperarem que es respectin les prioritats del riu expressades solemnement en tots els àmbits formals, des de la llei franquista del 1959 fins al compromís de Celrà de l’any 2008.

I si parlem de diners, el negoci és ruïnós: a canvi de 900 M€ en 50 anys, la tarifa s’incrementa un 119% segons les estimacions moderades. A canvi, un rendiment financer de 1.693,7 M€ i 1.668,3 M€ de benefici. Ens vendrem la joia a preu de parrac. Qui ha valorat el que perdrem en consens social i autoestima? I ningú no està en condicions d’aixecar la primera pedra: però això ja és tema per a un altre dia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s