El Consorci Alba-Ter presenta una moció que apel·la al govern a garantir el cabal del riu

Notícia publicada a l’edició digital del Diari de Girona d’ahir diumenge 22 de juliol, per David Jiménez.

Fins a 56 ajuntaments gironins sotmetran als respectius plens l’aprovació d’aquest text

El Consorci Alba-Ter, ens supramunicipal format per 56 ajuntaments i 5 consells comarcals, va presentar ahir una moció conjunta que demana garantir el cabal de riu Ter en el marc del procés de licitació de la gestió del servei d’abastament presentat per aigües Ter-Llobregat (ATLL). De fet, la moció (que es votarà als respectius plens municipals) no qüestiona la privatització d’ATLL però sí que “preocupa”. “Temem que la nova empresa privada només vulgui tenir beneficis econòmics i no vetlli per la salut del riu i el seu cabal”, va assegurar ahir el president del consorci, Jordi Monell.

Abans, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, també es va mostrar “preocupat pel nou escenari que es dibuixa” i va qualificar de “justícia històrica” la reivindicació dels municipis de la conca del Ter. Puigdemont va insistir que “no es pot abusar de la generositat dels gironins” i, en un joc de paraules, va afegir que “la batalla cabdal és la batalla del cabal”.

En termes generas la idea que va voler transmetre el Consorci és que la privatització no suposi una reducció del cabal. Però el temps pressiona. Monell va recordar que encara tenen pendent una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recorder, i que dimarts vinent està prevista l’adjudicació a ATLL. A partir d’aquí hi haurà un mes per presentar al·legacions i l’escenari que es presenta és, d’entrada, complicat.

Segons el consorci, l’avantprojecte no inclou “consideracions importants” sobre la gestió de l’aigua i dels rius com tampoc els compromisos aprovats amb l’anterior govern. “En el text del “Compromís amb el Ter” es diu que des del 2000 i fins al 2010 es passaria d’extreure 190 hectòmetres cúbics un màxim de 115 l’any 2015″, va dir Monell. Segons el president, l’avantprojecte continua considerant l’aigua del Ter com “la gran font” de subministrament de l’empresa i no garanteix el cabal necessari al riu en els anys secs.

Però com que el projecte no està dat i beneït, la moció demana al Departament de Territori i Sostenibilitat que el consorci “sigui tingut en compte i sigui informat del procés que regirà la contractació administrativa” a l’ATLL. A la vegada demana al govern català “que el procés no suposi una reducció del cabal” del Ter i invita als grups al Parlament que “treballin per modificar la llei de 1959” i sol·licita que tinguin en compte “els plantejaments de gestió hídrica” proposats per entitats com la Plataforma del Ter i Compromís per Lleida”. Finalment, també demana que sigui compensat “el greuge històric, ambiental i social, cap al territori del Ter”.

Diàleg amb el territori

L’aprovació aquest proper dimarts 24 de l’adjudicació a ATLL no està ben vista des del territori. El mateix Puigdemont (CDC) va criticar que s’ha tirat pel dret quan “un procés d’aquesta envergadura no es podia arrancar sense un diàleg amb el territori”. Amb tot, “crec que som a temps”, va dir l’alcalde de Girona, i així es treballarà en l’àmbit polític però tampoc es descarta animar a la movilització ciutadana.

Mentrestant, la ciutat de Girona engegarà abans de finals de mes una petita acció simbòlica que consisteix a instal·lar cinc banderes amb el lema “+H2= Ter!” a cada pont que travessa el riu Ter fins que el cabal sigui l’adequat. En concret, com es pot observar en la imatge, s’ubicaran al pont de l’Aigua, al pont de la Barca, al de l’avinguda de França i a la rotonda de l’avinguda Josep Tarradellas, al costat de l’auditori Palau de Congressos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s