L’ACA sosté que complirà amb les lleis del Ter

Notícia publicada a l’edició digital del diari El Punt Avui d’avui divendres 6 de juliol, per Oriol Mas.

Afirma que la llei permet extreure 240 hm³ anuals, i que ara el màxim seran 166, garantint els 3 m³/s per Girona

El govern defensa les condicions que està preparant per a la concessió de la gestió d’Aigües Ter-Llobregat, i considera que per al Ter serà una millora perquè incorporarà una regulació més estricta dels cabals. Segons fonts de l’ACA, la concessió complirà sempre la llei mantenint els tres metres cúbics per segon d’aigua del Ter al pas per Girona, i transvasarà molt menys dels 240 hm³ a l’any que permet la concessió administrativa actual –que equival a 8 m³/s–. Segons les dades que s’apunten en l’avantprojecte d’explotació de la concessió, l’extracció d’aigua del Ter oscil·larà entre els 120 i els 166 hm³ anuals com a màxim, en funció de la climatologia.

En canvi, des de l’ACA s’afirma ara que l’estudi de viabilitat per a la licitació d’ATLL es gradua el transvasament en funció de les variants hidrològiques: en anys humits, es podran extreure 5,7 m³/s del Ter cap a l’àrea metropolitana de Barcelona; mentre que en cas de sequera i fase d’emergència, seran com a molt 1,9 m³/s, que equivalen a 60 hm³ a l’any.

Per això des de l’ACA es veuen millores respecte a la situació actual, ja que el cabal del Ter “fins ara no es tenia en compte ni estava regulat de cap manera”, més enllà de la llei del Ter del 59 i dels màxims que permet la concessió administrativa. En tot cas, la xifra de 60 hm³ de l’estudi de viabilitat queda lluny dels 120 mínims a què tindrà dret la concessionària en els pitjors anys segons l’avantprojecte que ha sortit a exposició pública. Per això caldrà esperar que el projecte es vagi definint més en profunditat per conèixer amb exactitud quins seran els mínims del transvasament del Ter.

El compromís, en l’aire

El que sí queda clar des de l’ACA és que el compromís amb el Ter que havia fixat l’anterior govern –i que l’actual havia assumit– no es complirà. Aquest compromís establia que a partir del 2015 les aportacions del Ter a l’àrea metropolitana de Barcelona no superarien els 115 hm³ anuals. Segons l’ACA, això “no té el rang de determinació legal, sinó de simple declaració d’intencions”.

A més, es considera poc fonamentat aquest compromís, ja que no distingeix entre anys secs i humits, i no té en compte el compliment dels 3 m³/s per Girona. També es recorda que l’anterior conseller va vincular el compromís a una sèrie d’infraestructures de producció d’aigua que no s’han fet i que ara s’han de descartar per la situació econòmica. I insisteix que l’única vegada que s’ha presentat un contenciós administratiu sobre el Ter va ser quan en la legislatura passada es van extreure més dels 8 m³/s permesos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s