Oposició a l’oferiment lleidatà d’aigua del Segre perquè resta cabal a l’Ebre

Nota publicada a l’edició digital del diari El Punt Avui d’avui dijous 5 de juliol, per Eva Pomares.

La PDE considera que sols pretén afavorir interessos econòmics de l’àrea de Barcelona
La plataforma sosté que cal fixar el cabal mediambiental del riu

Després de recórrer 265 quilòmetres, les aigües del riu Segre conflueixen amb les de l’Ebre a l’aiguabarreig de Mequinensa. Prèviament, el Segre ha engrossit el cabal amb les de les dues Noguera. Qualsevol retallada en el cabal d’aquests rius acaba repercutint en l’Ebre. Així, la proposta del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que oferia interconnectar el Segre i el sistema Ter-Llobregat, no ha estat ben rebuda aigües avall. “El cabal de l’Ebre ja és insuficient i això pressionaria encara més el riu aigües amunt”, ha assegurat Manolo Tomàs, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE).

El sistema Ter-Llobregat abasteix en solitari d’aigua l’àrea metropolitana de Barcelona. El consorci Alba Ter ha valorat molt positivament una proposta que rebaixaria la pressió hídrica sobre el sistema. A la PDE, però, els recorda un altre transvasament: “És la mateixa operació especulativa del minitransvasament dels anys 80 a Tarragona. Prové dels mateixos grups d’interès, que aleshores també la venien com si fos solidaritat i a canvi de compensacions territorials.”

La proposta lleidatana passaria per reforçar el Segre, que ja es troba al límit de l’aprofitament, amb aigües de la Noguera Pallaresa. Funcionaria també a la inversa quan a les terres de Ponent els calgués aigua. I té contrapartides: garantir els usos de reg als pagesos i la posada en marxa d’un pla de reindustrialització per a Lleida. Tomàs adverteix: “La realitat és que el minitransvasament ha generat més activitat econòmica per a determinats interessos del Camp de Tarragona, però a l’Ebre ens han tret un recurs i ens hem quedat estancats.” A més, la PDE considera que “abans d’entrar en aquestes propostes s’ha de fixar el cabal mediambiental de l’Ebre”.

Actualment, l’opció de cabal de la CHE en preveu 80 m³/s enfront dels 100 actuals. El Parlament n’havia fixat una necessitat d’entre 227 i 397 m³/s. “No tenen cap intenció de modificar-la ni de preservar el delta de l’Ebre”, assegura Tomàs.

“El riu està sota mínims”

Al seu pas per Tortosa, el cabal era ahir, i segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, de 133,4 m³ per segon. “El riu està sota mínims, amb un cabal tan baix que afavoreix la proliferació d’algues i frenen el corrent”, explica Tomàs. Visualment, però, les mateixes algues semblen fer pujar el nivell. La posada en marxa de l’embassament de Rialb ha tret aigua a l’Ebre, que “sols té aigua per les necessitats d’Endesa de produir energia, però no se’n garanteix el cabal ecològic”. La PDE continua la campanya de recollida de signatures per demanar la tutela de la UE davant el cabal fixat en el pla hidrològic de la CHE. El dia 8 farà una acció reivindicativa sorpresa al riu. I el 12 de juliol ha convocat la dotzena marxa popular reivindicativa de piragües entre Xerta i Tortosa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s