El Govern recupera el banc d’aigües i crearà més impostos ambientals

Notícia publicada a l’edició digital del diari Segre d’avui dimarts 26 de juny, per H.C.

Sobre contaminació atmosfèrica i nuclears, entre d’altres
El Pirineu perdrà aigua i neu i els termòmetres pujaran fins a tres graus, segons l’SMC

La Generalitat impulsarà a curt termini una nova fiscalitat sobre el medi ambient a través d’impostos i el pagament “per serveis ambientals” en boscos, agricultura i aigua. Així figura al document base de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic, presentat ahir i que inclou un centenar de mesures per adaptar els sectors més vulnerables al canvi climàtic.

L’objectiu és incentivar canvis d’“actituds” que afavoreixin l’adaptació al canvi climàtic. Segons el Govern, ara només disposa del cànon de l’aigua i el de residus urbans. Amb la nova fiscalitat podrà demanar un pagament per “serveis” al sector forestal, l’agroramader o el de l’aigua i crear impostos sobre la contaminació atmosfèrica, la producció termonuclear d’electricitat i l’emmagatzematge de residus radioactius. Juntament amb aquests impostos, el document contempla mesures tan diverses com el suport als projectes locals de biomassa, la taxa turística (ja creada) i la creació d’un banc de drets públics de l’aigua. En aquest cas, la idea no és nova, però l’estratègia la incorpora amb la prioritat de “derivar els excedents de millores d’estalvi i eficiència (de l’aigua) cap a ecosistemes aquàtics i, en situacions d’emergència, cap al proveïment urbà”.

El document, que va presentar el secretari de Medi Ambient, Josep Enric Llebot, comença amb un diagnòstic i una previsió sobre els efectes del canvi climàtic. El Pirineu és la regió més mal parada. Així, el Servei Meteorològic assenyala que aquesta evolució generarà un “gran impacte” en els recursos hídrics de la zona a final s de segle i baixaran les temperatures (fins a 3 graus), els cabals dels rius i la cobertura de neu al Pirineu.

També a les comarques d’interior hi haurà un fort impacte sobre els recursos hídrics i menys pluviometria, fet que afectarà els cultius de secà i els cereals.

LES CLAUS

Document. El document es va presentar ahir amb més de 100 mesures per adaptar al canvi climàtic els sectors més vulnerables: l’agricultura i la ramaderia, la biodiversitat, la gestió de l’aigua i la forestal, la indústria i els serveis, la mobilitat i les infraestructures de transport, la pesca, la salut, el sector energètic, el turisme i l’urbanisme i l’habitatge. El document s’exposa ara a informació pública i iniciarà un procés de participació.

Mesures. Entre moltes altres, creació d’un centre d’intercanvi de drets de l’aigua, millorar el tractament i el control dels abocaments, apostar per l’execució d’infraestructures ferroviàries com l’Eix Mediterrani i fomentar la construcció de plantes de biomassa forestal a través d’ajudes específiques per al sector.

Fiscalitat. Destaquen la nova fiscalitat sobre el medi ambient i la implantació d’incentius fiscals per fomentar l’agricultura sostenible, cosa que passaria, en tots dos casos, “a curt termini”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s