EL TER S´ESCANYA

Nota d’opinió publicada a l’edició digital del Diari de Girona, per Jordi Dalmau.

Als anys 60 hi havia a Girona dues reivindicacions ben presents, viscudes amb nervi. La primera era tenir la seguretat de la presa de Susqueda en construcció; s’havia dit que, si es trencava la resclosa plena, l’aigua del Ter arribaria a 10 metres per sobre la porta de la Catedral. Se sabia, també, que ja s’havien trencat terriblement les preses de Frejus (França) i Longarone (Itàlia). De la seguretat de la presa de Susqueda cal dir, objectivament, que fa 50 anys que resisteix. Punt.

La segona reivindicació gironina -potser eclipsada per la primera- era la disminució del cabal del Ter per causa d’un transvassament des de Susqueda, on ja es construia una gran torre per captar aigua destinada a Barcelona. Els titulars informatius de l’època són prou expressius de la indignació dels gironins: “El Ter ja desemboca a Barcelona”, “El Ter promou dures friccions”, “El Ter, les pedres de l’adéu”, “Ens queda un Ter quasi nul”, i molts més. Des de la Cambra de Comerç de Girona, presidida aleshores per Manuel Sarasa, i amb el seu vocal de Cultura, Francesc Ferrer i Gironès, es va iniciar una feina reivindicativa sobre aquells metres cúbics que marxaven, perjudicant el patrimoni natural de la conca del Baix Ter. Estudis, mocions, interpel·lacions, tot va ser continuat pel mateix Francesc Ferrer quan va accedir a la presidència de la Cambra de Comerç, i més tard essent senador, a Madrid, i després diputat al Parlament de Catalunya.

Any 2012. És massa tràgica la dita que el peix gros sempre es menja el peix petit. S’ha abaixat la guàrdia. Les forces polítiques de Girona no les veiem engrescades en la lluita per recuperar el Ter. Es pot dubtar amb fonament que molts polítics parlamentaris nostres -vull dir, nostres, els elegits per la demarcació de Girona- facin les actuacions i les intervencions a favor del cabal del Ter gironí. Potser ja no saben de què estem parlant. I seria una ocasió, aquesta del Ter, per anar junts, sense estèrils partidismes, alçant l’honor de les comarques gironines.

En aquest panorama gris i eixut, però, cal proclamar una esperança que arriba de la societat civil. Amb pocs dies de diferència s’han realitzat aquí dues activitats sensibles amb el “pare Ter”, com ha dit un poeta. Una és la presentació del llibre El transvasament del riu Ter, editat per l’Observatori del Ter de l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, amb la col·laboració del Consorci Alba-Ter; es reuneixen al llibre les informacions degudes, les denúncies diàfanes, la qüestió legal i companyia; és obra d’un col·lectiu de tècnics, activistes i redactors, obra destinada a omplir molts de buits entre les preocupacions dels gironins. L’altra realització recent és una Taula Rodona organitzada per Amics de la Unesco de Girona en què han participat les diverses entitats pro Ter, autoritats acadèmiques, i representants de l’Administració catalana. Ambdues activitats han proporcionat molta informació, molta, clara i convenient; informació dura, també, per a qui s’hi pugui sentir al·ludit, com aquella, àcida, referida als polítics gironins: “Quan els parlem del Ter ens escolten més quan estan a l’oposició que quan són al poder”. Tant a la presentació del llibre esmentat com a la celebració de la Taula Rodona hi faltaven molts polítics i governants. És la pràctica de l’orella tapada, de les absències sense excuses davant d’aquest Baix Ter sempre en perill per transvassaments que augmenten, i per la deixadesa dels nostres representants. Només cada quatre anys tenim l’opció de canviar-los. Però el Ter ja estarà escanyat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s