Paralitzen obres del Segarra-Garrigues per negociar un nou preu per als regants

Notícia publicada a l’edició digital del diari Segre d’avui dimecres 13 de juny, per Jordi Gabernet.

A les Borges Blanques i Arbeca, on s’aplicaria un pla pilot perquè les col·lectivitats, i no regant per
regant, s’adhereixin al canal

Els agricultors estimen que podrien estalviar-se un 30% per hectàrea

L’empresa pública de la Generalitat Gestió d’Infraestructures (Gisa) i la comunitat general de regants del Segarra-Garrigues han decidit ajornar els treballs de la xarxa de distribució última (o terciària) en finques
de les Borges iArbeca amb la finalitat que les dos parts tinguin temps per negociar una nova fórmula de costos i finançament que sigui més favorable per als regants
, segons va confirmar ahir el president de Gisa, Joan Lluís Quer.

Actualment, les obres de la xarxa de distribució tenen un cost de 3.100 euros per hectàrea per als regants (3.600 si s’hi suma l’IVA). Les obres són executades per Aigües del SegarraGarrigues, a la qual es va adjudicar el contracte de construcció i futura explotació del canal (incloent-hi la gestió de l’aigua i l’aplicació de les corresponents tarifes) per un import de 1.100 milions. Per rebre l’aigua, cada agricultor s’ha de comprometre (a títol individual) a liquidar aquests 3.100 euros quan l’ai gua arribi a les finques, un preu que molts propietaris consideren inassumible. En aquests moments, només els titulars de 4.633 hectàrees han firmat aquest compromís de les gairebé 70.000 que tindrà la zona regable (entre reg a dotació completa i reg de suport en zones ZEPA).

La nova proposta passarà per una fórmula prevista a l’anomenada Llei òmnibus, aprovada l’any passat pel Parlament.

Aquesta norma permet que els titulars de futures finques en regadiu liquidin la seua part a canvi d’assumir la contractació de part de les obres. En el cas del Segarra-Garrigues, preveu que cada col·lectivitat (ara la fórmula és un compromís personal i a títol individual de cada futur regant) es faci càrrec de la contractació dels treballs dels últims trams de canonada fins a arribar a la finca.

“D’aquesta manera s’aconsegueix l’adhesió al reg d’una col·lectivitat sencera i no regant per regant”, va dir Quer. La fórmula preveu que la mateixa AGS es faci càrrec d’aquestes obres i faci una proposta de finançament als regants amb el compromís, a més, de fer el manteniment de tota la xarxa secundària.

L’experiència de les Borges iArbeca serà una prova pilot, que després s’estendrà a la resta del regadiu, segons va explicar el president de Gisa. I què es guanya amb tot això? Aplanar el terreny perquè els titulars de finques se sumin al projecte de forma majoritària amb un estalvi que seria del 30 per cent sobre el cost de 3.100 euros per hectàrea, van indicar fonts consultades. Si no hi ha acord, el futur del canal podria veure’s seriosament compromès, segons fonts de la comunitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s