Volen l’estudi de la proposta de cabals ecològics de la CHE

Nota publicada al butlletí de l’Ecodiari del passat 1 de juny.

La Plataforma de Defensa de l’Ebre (PDE) crida a exercir “pressió ciutadana” cap a Europa amb una recollida de signatures

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha sol·licitat, per escrit, al Ministeri de Medi Ambient que se’ls faci arribar l’estudi tècnic -encarregat entre el 2007 i 2008- en què es basa la proposta de cabals ecològics inclosa per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) al Pla de conca. Així mateix, també han demanat els arxius de la CHE on s’inclouen les demandes de sistemes de regadiu a tota la conca. “Ens falta informació i esperem una resposta i no silenci administratiu”, ha manifestat la portaveu Susanna Abella.

Aquesta anàlisi del Pla de conca per presentar al·legacions coincideix amb l’inici d’una nova campanya de recollida de signatures que es portaran al setembre a la Comissió Europea. Abella ha expressat la sensació de “frustració” que va quedar després de la reunió de divendres a la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre on no es va presentar cap representant ni del Ministeri ni de la CHE. “Això és un menyspreu per a les Terres de l’Ebre molt important i ens avisa del tarannà que ens podem anar trobant”, ha afegit. Amb tot, la PDE ha valorat positivament la mostra d’unitat del territori i del Govern per articular les al·legacions al Pla de conca.

La Plataforma també ha explicat que han adreçat una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, perquè els serveis jurídics de la Generalitat estudien la contradicció que pot haver-hi entre la Llei d’Aigües del 2005 i la proposta del Pla de conca, i que el resultat d’aquesta consulta legal es presenti a les comissions de seguiment que s’han de fer per treballar les al·legacions. “És una via que hem d’estudiar”, ha afegit Abella.

Paral·lelament a la petició dels estudis tècnics de cabal ecològic al Ministeri, la PDE ha donat el tret de sortida a una nova campanya de recollida de signatures. Aquest cop estan adreçades a la Comissió Europea demanant-li que s’interessi per la tramitació del Pla hidrològic de la conca de l’Ebre i que tuteli que els continguts del document compleixin les normatives europees ambientals i d’aigües. El document per signar es difondrà a través de la xarxa i de la base de dades del moviment social, però també hi haurà punts per signar al Mercat de Tortosa i al local de la PDE (els dimecres de 17 a 20 hores).

“No hem volgut fer una campanya massiva, busquem la implicació dels ebrencs per estendre com una taca d’oli la lluita de l’Ebre”, ha manifestat Manolo Tomàs. El portaveu ha explicat que les signatures es lliuraran al mes de setembre a la Comissió Europa, en una data que volen fer coincidir amb la històrica manifestació de la PDE a Brussel·les, el 9 de setembre del 2001.

El portaveu ha explicat que l’objectiu és deixar en evidència el govern espanyol. “Diuen que el procés participatiu pel Pla de conca va ser modèlic i, en part, és cert, però no diuen el percentatge de resolucions que han incorporat de les reunions que es van fer perquè són mínimes, i en el cas de la part catalana és zero”, ha afegit.

Tot i la campanya de signatures que s’inicia, la PDE no descarta alguna mobilització concreta en tot el procés per rebutjar la proposta de cabals de la CHE.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s