Un grup de científics adverteixen del col·lapse del planeta en 10 anys

Notícia publicada a l’edició digital del diari El Periódico de Catalunya d’avui dijous 7 de juny.

Un grup de científics, entre els quals hi ha diversos espanyols, alerten en un estudi publicat per la revista Nature del greu risc en què es troba la Terra a causa de l’increment de la població i el seu impacte. Destaquen que ja s’ha transformat el 43% de la superfície terrestre i que la situació serà especialment preocupant quan s’arribi al 50%.

L’estudi, en què han participat investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), descriu els cinc canvis climàtics que han tingut lloc a la Terra i tracen un “pla d’emergència” per a l’actual. El mateix passa per la implicació de tots a aconseguir mesures com les de reduir la taxa de creixement de la població i el consum dels recursos.

Descriuen que el creixement anual de la població és d’uns 77 milions de persones, quan només era de 67.000 persones entre fa 10.000 i 400 anys. Asseguren que l’increment de la població ha transformat el 43% de la superfície terrestre en àrees urbanes i agrícoles. De la mateixa manera, assenyalen que els humans governen l’ús de fins al 40% de la producció primària mundial, lo que limita l’accés d’altres espècies a aquest recurs. Un altre aspecte que destaquen és el consum de combustibles fòssils, que ha suposat un augment de la concentració de CO2 atmosfèric d’un 35% i ha provocat un descens del 0,05 en el pH oceànic.

“Els humans estem provocant canvis que podrien portar a un nou estat planetari”, assegura Jordi Bascompte, investigador de l’Estació Biològica de Doñana que ha participat en el treball. “Si la taxa d’increment de la població es manté”, explica Eloy Revilla, també investigador de Doñana, l’any 2025 s’arribarà a un impacte del 50% a la Terra i “arribarà al 55% el 2045”. “Aquests percentatges haurien de preocupar-nos molt seriosament”, afegeix Revilla.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s