«Avui ens arriba un 15% del cabal del Ter que veien els nostres avis»

Entrevista a Pau Masramon, coordinador de l’Observatori del Ter, publicada a l’edició digital del Diari de Girona d’avui dijous 31 de maig, per Albert Soler.

L’Observatori del Ter, de l’Ateneu Naturalista de Girona, coordinat per Pau Masramon, presenta avui (20 h) a l’Ajuntament de Girona el llibre “El transvasament del riu Ter. Passat, present i futur d’una realitat incòmoda”. El primer llibre dedicat íntegrament al problema del Ter

L’aigua és centralista?

L’aigua és centralista, sí. Ja que l’aigua de Catalunya no depèn de Catalunya, perquè la competència sobre la conca hidrogràfica de l’Ebre és espanyola.

Però jo parlava de centralisme perquè molta aigua del Ter, en lloc de quedar-se Girona, va a Barcelona, no?

Segons la llei, es poden derivar del Ter cap a Barcelona 8 m3 per segon. En determinades èpoques s’arriba als 9.

Aquí no arriben les retallades?

(Riu) No, Barcelona és terdependent. Amb la seva conurbació. Cinc milions de persones a Catalunya depenen del Ter.

Sí que som solidaris els gironins, oi?

He, he, una solidaritat obligada. Més que solidaritat és un abús.

Com va començar aquesta, ehem, solidaritat?

L’any 1962, basat en una llei de 1959. Va ser per tant una imposició de la dictadura. Val a dir que a Girona no hi va haver cap oposició frontal, tret d’algunes poques veus, com la de Francesc Ferrer. Estem suportant una decisió de la dictadura, en 35 anys de democràcia tothom ha mirat cap a un altre costat. En l’àmbit de la política local no ha estat cap prioritat.

I això que a Madrid i Barcelona hi ha hagut governs de tots els colors.

Exactament. I la mateixa llei de 1959 preveu que en el segle XXI ja no hi haurà prou aigua del Ter per a Barcelona i s’haurà d’anar a l’Ebre. De la llei compleixen el que els dóna la gana.

En Franco ja ho havia deixat ben lligat, això també.

Ha, ha, per dir-ho d’alguna manera. El problema és quin líder polític agafa avui el toro per les banyes, si no hi ha líders. I això que fa pocs anys, qui volia quedar com una mica progre havia de dir “No al transvasament”. Ara deu baixar pel Ter un 15% de l’aigua que hi baixava fa 50 anys.

Però això és una barbaritat!

Entre el canvi climàtic, el canvi d’ús del terreny, etc., abans d’embassament hi ha un 30% menys de cabal, abans de cap transvasament. Si després en derivem el 76% a Barcelona, queda cap un 15% del Ter que veien els nostres avis.

Ja coneixem el passat i el present del Ter. Què hi ha del futur?

Tothom parla del tema per quedar bé però no hi ha voluntat real de solucionar-ho, hi ha molta hipocresia. Una solució seria canviar l’agricultra de regadiu de Lleida per agricultura de secà, i l’aigua del Segre que s’estalviaria podria servir per a l’àrea metropolitana de Barcelona.

I una campanya a Girona tipus “Novulldonaraigua”?

La gent, en general, ignora que hi hagi cap transvasament del Ter. I el que hauria d’arribar, no arriba perquè s’acumula als embassaments de Sau i Susqueda, que són autèntics dipòsits de Barcelona. Aquest dia el meu nebot a la Garriga obria l’aixeta i em deia: “beu aigua del Montseny, que és sana”. Del Montseny? És del Ter.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s