Comprar aliments amb un preu deu vegades més alt que el d´origen

Notícia publicada a l’edició digital del Diari de Girona d’avui dimarts 22 de maig, per F. Benejam.

Els agricultors de les comarques gironines guanyen ara la meitat del que cobraven fa vint anys pels productes

Un agricultor rep 6 cèntims per un quilo de patates. Aquests productes passen per una cadena de producció que va multiplicant el seu valor fins que arriben al consumidor, que n’acaba pagant 60 cèntims. Els pagesos denuncien en un estudi que en els últims cinc anys el preu que reben per aliments com la patata, els fruits secs o la llet cada cop correspon menys al que finalment surt a la venda.

És sabut que el preu d’un producte alimentari no és el mateix des que surt del camp fins que arriba a la taula del consumidor. En els últims cinc anys però, aquesta diferència ha augmentat de forma exponencial. Un estudi de la Coordinadora d’Organitzacions de Productors i Ramaders (COAG) alerta que el preu que reben els pagesos per un determinat aliment és, en molts casos, fins a 10 vegades inferior al que la gent acaba pagant. I això els impedeix obtenir beneficis per la venda dels aliments que produeixen, ja que no cobren el marge entre el cost inicial i el final.

L’estudi Índex de Preus en Origen i Destí (IPOD) posa de manifest que aquest fenomen passa amb productes tan comuns com la patata (de 0,06 a 0,60 euros el quilo), la ceba (de 0,07 fins a 1,01), l’escarxofa (de 0,25 a 2,08), etc. Segons els últims resultats de la Unió Europea sobre la inversió dels consumidors, fa 20 anys el 31% del que pagava la gent per un determinat aliment era per a l’agricultor. Per contra l’any 2010, el productor només en cobrava el 18%, és a dir gairebé la meitat del que rebia dues dècades enrere.

El sindicat Unió de Pagesos considera que els causants d’aquesta diferència de preus són fonamentalment les grans cadenes de distribució. Carlos Vicente, el responsable d’organització de la Comissió Permanent del sindicat, constata que les distribuïdores tenen ara una posició de mercat dominant que els permet portar a terme estratègies que afavoreixen només els seus interessos.

Vicente ressalta que “actualment el sector dels productes alimentaris no està regit per la llei de l’oferta i la demanda, sinó per l’estratègia comercial de qui té una posició de domini, en aquest cas les grans ditrbuïdores”. Afegeix que els agricultors venen la majoria dels seus productes a aquestes grans empreses (més del 65%), i aquestes “utilitzen publicitat enganyosa i altres mètodes per enriquir-se a costa dels productors, i també dels consumidors”. Segons Vicente, a les comarques gironines els productors de patates, cebes i fruits secs estan notant aquests efectes, però són sobretot els de la llet els que més problemes tenen amb les distribuïdores. “Algunes superfícies comercials venen la llet a un preu menor del que correspon. Això pot ser positiu per al consumidor, però per al productor és una desgràcia. Si el preu de cost és baix, més ho és el que rep el ramader”. Per Unió de Pagesos, la solució a aquests problemes passa per actuar en funció de la normativa de competències, i fer que les administracions regulin les pràctiques d’aquestes grans distribuïdores. “No estem demanant una intervenció, però sí més control”, va dir Vicente.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s