“Som els més intel·ligents del planeta i el destrossem”

Entrevista a Jane Goodall, primatòloga, publicada a l’edició digital del diari El Punt Avui, per Xavi Aguilar.

“No diria que hem fallat com a espècie, però sí que ho estem fent molt malament. Per sort, encara hi ha esperança”

“La natura és l’estat ideal, però si fos un primat m’estimaria més ser ben atès en un zoo que pensar que en qualsevol moment poden matar la meva mare”

Tot i que el que l’omplia era estudiar els ximpanzés al seu propi hàbitat, Jane Goodall va canviar la investigació per l’activisme des del seu institut, centrat a millorar les condicions de vida dels africans per evitar la desforestació dels hàbitats dels primats. A la resta del planeta incentiva la formació en el respecte pel medi ambient i el reciclatge de mòbils per minimitzar l’extracció de coltan.

Anys després l’ADN confirmaria que els ximpanzés són els nostres parents més pròxims, però vostè va ser pionera en descobrir que utilitzaven eines. Va ser la seva gran descoberta?

Veure que utilitzaven pals per extreure termites va ser important per fer pensar la gent, i també per tenir diners per seguir treballant en el projecte, però crec que, en realitat, la cosa més significant va ser observar la conducta de les mares amb les cries i el seu procés d’aprenentatge. Descobrir que els diferents tipus de comportaments maternals afectaven el comportament de les cries a mesura que creixien i la relació amb els seus fills.

Així que l’instint maternal també s’ha d’aprendre

Exacte. I també va ser molt emocionant descobrir que, com nosaltres, poden sentir tristesa, pena, dolor, quan mor un dels individus de la família.

També va certificar que usen una comunicació no verbal similar a la nostra. En canvi, no s’ha estudiat gaire la comunicació oral…

I crec que hi ha moltes coses a descobrir. Si en captivitat se’ls ensenya el llenguatge humà i l’ús d’ordinadors, haurien de tenir la capacitat de parlar i entendre. Quan fan els seus crits típics sabem que detecten qui els emet i a quina distància es troba. Jo em demano quanta informació més i de quin tipus hi ha en aquells missatges.

Creu que ens enduríem sorpreses?

Els ximpanzés, com els humans, sempre ens sorprenen.

Se la va criticar perquè utilitzava mètodes suposadament no del tot científics…

Si no havia anat a la universitat! Louis Leakey va triar deliberadament persones sense formació específica perquè creia que, en aquells moments, hi havia uns pensaments molt reduccionistes. Després, quan vaig anar a Cambridge, em van criticar que donava noms als ximpanzés, que deia que tenien personalitat, capacitat de pensar i emocions. Tot s’ha demostrat.

I és casualitat que Leakey només enviés dones a estudiar els primats in situ?

Això era abans del moviment feminista. Ell creia que les dones seríem capaces d’estar més calmades, atentes i ser més pacients, condicions d’una mare en sentit clàssic. A més, la veu dels homes és percebuda pels ximpanzés com a amenaça.

I quines són les amenaces reals?

Una combinació del creixement de la població humana arreu, la caça d’exemplars per al comerç de la seva carn i els atacs als seus ecosistemes.

El desenvolupament d’Àfrica i una segona colonització per part de la Xina estan delmant el continent…

No vull pensar en com serà el món d’aquí a cent anys. Som l’espècie més intel·ligent del planeta i l’estem destrossant.

Hem fallat com a espècie?

No diria que hem fallat completament, però ho hem fet molt malament. El model econòmic és dolent, l’agricultura moderna és perversa, les relacions internacionals són horribles, la manera com les religions condueixen al fanatisme… Però encara podem tornar enrere, perquè un bosc talat es pot reforestar, és només una qüestió de temps.

Hi ha qui es mou per atorgar als primats més drets que a la resta d’animals. Hi està d’acord?

De mal no els en farà, però en teoria les persones estem protegides pels drets humans i a molts no se’ls respecta.

Què sent quan veu un ximpanzé al zoo?

Depèn. El millor per a ells és ser a la natura, on estan protegits. El pitjor, en una petita gàbia a un laboratori on els fan tota mena de proves horribles. Segurament, si jo fos un ximpanzé preferiria viure en un zoo amb grans espais, més exemplars, i cuidadors que m’estimen i entenen que en un bosc on estan construint carreteres hi poden matar ma mare.

L’altre dia la van dur a veure el Barça. Li va agradar?

Era el primer cop que anava al futbol i no crec que hi torni, però estava fascinada de veure tot de coses més enllà del joc: la gran celebració del que el cos humà pot fer, el comportament de les masses… És estúpid tenir una nova experiència i no extreure’n res.

Què en pensa, dels safaris de luxe? A Espanya s’estilen molt…

Sí, ho sé. He passat molt de temps observant i seguint elefants i em seria impossible matar-ne un: són savis, de vida llarga i més simpàtics que els ximpanzés, i, per tant, també que els humans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s