Ja hi ha data per fer públic el cabal mínim per a l’Ebre

Notícia publicada al portal Ebreinfo.cat d’avui 19 d’abril.

El president de la CHE anuncia des de Tortosa la convocatòria per al 25 d’abril del Consell de l’Aigua

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) farà públic, el pròxim dimecres 25 d’abril, la seva proposta de Pla Hidrològic de Demarcació de l’Ebre -conegut com Pla de Conca– que fixa un cabal mínim pel tram final del riu.

El nou president de la CHE, Xavier Pedro, que ha visitat les Terres de l’Ebre per reunir-se amb les comunitats de regants del territori, ha anunciat des de Tortosa que ha convocat per a la setmana vinent el Consell de l’Aigua de la demarcació de l’Ebre per presentar aquest document i iniciar el període d’exposició pública del pla, que s’allargarà sis mesos.

Segons Pedro, la incorporació de tots els usos del riu i dels cabals ambientals impossibiliten els transvasaments de l’Ebre. El projecte de Pla hidrològic de Demarcació de l’Ebre que presentarà la CHE farà inviable nous transvasaments de l’Ebre. Així ho ha assegurat el president de l’organisme de conca que ha deixat clar que el pla contempla tots els usos i regulacions pendents, i incorpora els cabals mediambientals -que reclama la directiva marc d’aigües. En aquest sentit, i preguntat sobre si es respectarà la proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre (assumida per la Generalitat) per fixar el cabal ambiental pel tram final de l’Ebre, Pedro no ha volgut avançar la xifra per respecte als integrants del Consell de l’Aigua. Amb tot, ha deixat clar que el Pla inclou un cabal mínim, com fixa la Llei. “Tindrem un cabal mínim que no serà el cabal real que circularà, que serà superior”, ha afegit.

La proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre establia diferencies per fixar el cabal ambiental en funció de si era un any, sec, mitjà o humit. L’aportació anual prevista era de 12.517 hectòmetres cúbics a l’any en anys humits; 9.482 hectòmetres cúbics a l’any en anys mitjans; i 7.149 hectòmetres cúbics a l’any en anys secs. La proposta estableix cabals mínims diferenciats en funció de la tipologia de l’any hidrològic i del mes de l’any. Així, per exemple, la proposta preveu un cabal de 207 metres cúbics per segon en un mes d’octubre humit, 87 metres cúbics per segon en un mes d’octubre sec, fins als 396 metres cúbics per segon en un mes de maig sec o els 623 metres cúbics per segon per un mes de maig humit.

A partir de la reunió del dimecres 25 d’abril, a Saragossa, la CHE obrirà la informació pública de Pla de conca per un termini de sis mesos. “El document és un punt de partida perquè estic convençut que es presentaran al·legacions i treballarem per millorar-lo, però és necessari que el pla no trenqui els equilibris que existeixin entorn a l’aigua”, ha manifestat. El president de la CHE confia que el pla es pugui aprovar definitivament durant el 2013 per elevar el projecte al Ministeri i que el govern espanyol l’acabi aprovant per Reial Decret.

Reunió amb els regants de l’Ebre

Pedro ha volgut fer aquest anunci a les Terres de l’Ebre durant la seva primer visita oficial del Delta on s’ha reunit amb les dues principals comunitats de regants, la de l’Esquerra a la seu de Tortosa, i la de la Dreta a la seu d’Amposta. En aquestes reunions els dirigents de les comunitats li han exposat la delicada situació econòmica de les entitats, així com tot el seguit de projectes de revestiments de canals i sèquies que s’estan fent i que encara hi ha pendents.

El president de la CHE ha volgut destacar la bona predisposició dels usuaris del sistema Mequinensa-Riba-roja-Flix quan durant la passada tardor i l’hivern en un moment de sequera extrema van acceptar reduir les seves concessions d’aigua. Pedro ha recordat que la sequera va deixar l’embassament de Mequinensa en un dels seus pitjors registres dels darrers 20 anys i que per mantenir les aportacions de cabal de l’Ebre dels 100 metres cúbics per segon, les comunitats de regants van acordar reduir els seus cabals concessionals.

Pedro ha explicat que la situació de sequera ha millorat lleugerament i que, per tant, la campanya de l’arròs al Delta es podrà desenvolupar sense problemes, però també ha deixat clar que s’està valorant la situació en detall perquè no es descarta que es pugui establir alguna mesura extraordinària derivada d’un decret en el que treballa el Ministeri.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s