El preu de l’aigua al Segarra-Garrigues

Article publicat a l’edició digital del diari Segre el passat 2 d’abril, per Conrad Llovera i Sala, representant de JARC i de la Col. 13 de la Com. de Regants del Segarra-Garrigues.

En el seu dia, els debats sobre la construcció del canal Segarra-Garrigues ja van omplir moltes planes dels diaris lleidatans. I ara, una vegada a l’abast, la decisió sobre quin ha de ser el preu de l’aigua no ha estat menys discutida. I és que si bé és cert que les infraestructures públiques les hem de pagar, també ho és que això s’ha de fer entre tots aquells que les facin servir. I que aquesta distribució s’ha de fer amb equitat, és a dir, justament.

Des de JARC sempre hem defensat la construcció del canal, que considerem vital per a les comarques que regarà, però també hem dit que no es pot fer a qualsevol preu, i menys encara quan arriba amb més de 30 anys de retard i en un moment en què la situació al sector no és precisament la millor de la història. És per això que no podem acceptar l’acord del Consell de Govern que fixa el preu de l’aigua del Segarra-Garrigues. Un import molt més elevat que el d’altres regadius i que resta competitivitat a les explotacions que utilitzin les seves aigües per produir. A tall d’exemple: el preu mitjà a diferents regadius per un conreu de blat de moro és 192 €/ha; al Segarra-Garrigues són 720 €/ha.

Estem immersos en una greu sequera i no ens ha d’estranyar que aviat comencem a parlar de restriccions en l’ús de l’aigua. A JARC no podem acceptar una proposta que no primi ni prioritzi l’eficiència i l’estalvi. Per això, des de la sectorial de l’aigua de JARC hem elaborat una proposta alternativa que s’ha presentat al Conseller d’Agricultura i als representants dels grups parlamentaris. Com a regants que som, sabem de la importància del reg per a les nostres produccions; per tant, quan el problema és que els pagesos no s’hi apunten, potser hem de revisar per què passa i corregir les causes que ho provoquen.

Tots som conscients que el cost de la infraestructura s’ha de pagar. Però això no vol dir que s’hagi de fer immediatament, i menys quan parlem d’una obra que ha de tenir una vida molt llarga que depassa més d’una generació. A tall d’exemple: l’Urgell ha fet 150 anys. La nostra proposta passa perquè el cost de la infraestructura es reparteixi entre tots els usuaris, municipis que la faran anar: aigua de boca, usos industrials i regants. I creiem que la millor manera de fer-ho és repercutint-ho sobre el preu el m 3 d’aigua, ja que és el més just.

Pel que fa als costos d’incorporació al regadiu que han quedat establerts en 3.100 euros/ha per al reg ple i 1.550 euros/ha per al reg de suport, a JARC demanem que es faciliti als regants la possibilitat de contractar crèdits a un termini de 25 anys i tres de carència.

En cap moment estem dient que no ho volem pagar, sinó que ho volem fer sense ofegar-nos, ja que les coses són prou difícils per a tots plegats.

El que genera el nostre rebuig és la quota anual que hauran de pagar els regants. Pensem que una quota fixa elevada -com si fos una tarifa plana- i un preu per metre cúbic d’aigua baix no fa sinó que, com més aigua es consumeix, més barata surti i, per tant, el que es fa es penalitzar els bons regants que opten per estratègies de reg eficients.

A JARC considerem que no pot ser la mateixa quota per al reg total que per al reg de suport, ja que l’aprofitament del recurs tampoc no ho serà. Per això és innacceptable que un reg social hagi de suportar una despesa de 181 euros/ha anuals. Si no hi ha cap alternativa millor, proposem que el reg total com a màxim arribi a una quota de 90 euros/ha, i que el reg de suport no superi els 45 euros/ha anuals. I el preu de l’aigua a 0,08 euros/m 3 , un import assumible que contribuirà a assentar la gent al territori i tornarà a il·lusionar davant l’arribada del reg.

A JARC diem que si el que es pretén és que el Segarra-Garrigues sigui un impuls per a aquestes comarques, cal adaptar la proposta a la realitat. El resultat de presentar una proposta unilateral, és clar: només un 20% dels potencials usuaris s’hi ha adherit.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s