Els reptes del recurs ‘aigua’: 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua

El proper 22 de març se celebra el 30è aniversari de la declaració del Dia Mundial de l’Aigua (DMA) per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, segons una decisió adoptada després de la Conferència per al Medi Ambient i el Desenvolupament de Río de Janeiro l’any 1992. Sens dubte, marcar en el calendari un dia per a celebrar quelcom de rellevància global és l’acceptació de que alguna cosa no va prou bé. Una manera de posar l’èmfasi en allò que ens preocupa (i que ens ocupa), de traspassar, en definitiva, la problemàtica a escales i contextos diversos per intentar així, resoldre la situació.

L’emplaçament del 6è Fòrum Mundial de l’Aigua a Marsella la setmana prèvia a la celebració del DMA i la publicació en la mateixa del 4t Informe sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món (WWDR4) marquen la pauta de quins són els reptes els quals, com a societat, hem d’afrontar en relació al recurs aigua. I quins són aquests reptes? Al meu entendre, els podríem acotar en dos de principals que estan entrellaçats, essent difícil discernir quan actuen com a causa i quan ho fan com a conseqüència.

El primer repte clau té caràcter fisicoquímic i és el d’assegurar la disponibilitat, en quantitat i qualitat, del recurs aigua que requereix el conjunt d’activitats que desenvolupa la societat en un territori concret. És la base del debat, i lligat a aquest, el de la distribució i la demanda progressiva d’accés universal a l’aigua com a dret públic bàsic. Però hi ha un altre repte de caràcter social. És el repte d’assolir un major nivell de governança en la presa de decisions respecte el futur que es vol donar al recurs en funció del mosaic d’usos i activitats que en viuen. És a dir, dotar la gestió del recurs d’una perspectiva territorial capaç d’entaular els diferents actors implicats per evitar que la guerra de l’aigua sigui (si no ho és ja) la pròxima disputa d’escala global. No són poca cosa, i el temps no fa concessions. Potser que ens hi posem amb convicció!

Sandra Ricart Casadevall
Departament de Geografia de la Universitat de Girona
Institut de Meid Ambient (UdG)

Dia Mundial de l’Aigua a la UdG

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s