JARC exigeix un preu de l’aigua al canal Segarra-Garrigues que primi l’eficiència i l’estalvi

Nota publicada al butlletí d’Agrodigital d’avui dimarts 13 de març, per JARC.

Arran de l’acord adoptat pel Consell de Govern que estableix els preus de l’aigua que hauran de pagar els regants del Canal Segarra-Garrigues, la sectorial de l’aigua de JARC exigeix que es retiri aquesta proposta i se’n faci una de nova que realment primi l’eficiència i l’estalvi d’aigua, tan necessaris en moments de sequera com els actuals.

En aquest sentit, des de la sectorial de l’aigua de JARC s’ha elaborat una proposta alternativa que es presentarà al Conseller d’Agricultura i als Representants dels diferents grups parlamentaris, ja que considerem que si realment el que es pretén és que l’aigua del Segarra-Garrigues sigui un impuls per a aquestes comarques, és necessari adaptar-ne els costos per tal que sigui un reg competitiu, eficient i modern, ja que ha quedat demostrat que amb la proposta del Govern, només un 20% dels possibles usuaris han optat per acollir-se al reg.

Així doncs, pel que fa als costos de la incorporació al regadiu, establerts en 3.100 euros per al reg ple i en 1.550 per al reg de suport, des de JARC demanem que l’Administració, ja sigui a través de l’ICCA o de l’empresa concessionària, habiliti línies de finançament que facin possible la incorporació al regadiu. En aquest sentit, la proposta de JARC passa per un préstec a 25 anys amb tres de carència amb els seus corresponents interessos, ja que en cap moment diem que no volem pagar, però volem que sigui possible fer-ho sense ofegar els futurs regants que veuen com el preu dels seus productes cada vegada està menys valorat al mercat.

Pel que fa a les despeses de les obres de construcció del canal i de l’embassament de Rialb, des de JARC considerem que aquest cost no ha de repercutir només sobre els pagesos (hectàrees) ja que se’n beneficiaran molts altres col·lectius: ramaders, indústries, aigua de boca, serveis a diferents municipis… i per tant és molt més equitatiu repercutir-los sobre el cost del metre cúbic d’aigua que sobre una taxa fixa que només ha de pagar els pagesos.

Des del punt de vista de la sectorial de JARC, el cost del manteniment del canal, és una despesa que han d’assumir els regants i per tant, considerem que la quota de manteniment a pagar (anual) ha de modificar-se per a que pugui ser assumida realment pels productors afectats. En aquest sentit, des de l’organització agrària considerem que posar una quota fixa elevada, tipus tarifa plana, i un preu del metre cúbic baix el que fa és que com més aigua consumeixes més barata surti i per tant, el que es prima no és en cap moment ni l’eficiència, ni l’estalvi d’aigua sinó que es penalitza als bons regants.

Així doncs, la sectorial de l’aigua de JARC proposa en el cas del reg total (una dotació de 6.500m3/ha) que la quota de 181 euros quedi reduïda a la meitat (90 euros) i el preu de l’aigua es mantingui en els 0.08 €/m3 o una mica més car (0.094€/m3) ja que estem parlant d’un reg empresarial que permetrà fer conreus més competitius i eficients. Pel que fa al reg de suport (dotació de 1.500 m3/ha), pel fet de tractar-se d’un reg social, la quota no pot ser superior als 45 euros anuals, i el preu de l’aigua ha de ser de 0.08€/m3 ja que és un import assumible per als productors i que contribuirà a assentar la gent al territori i tornar a il·lusionar davant l’arribada del reg.

Així doncs, des de JARC apostem per a potenciar uns regadius eficients i moderns que permetin als productors guanyar-se la vida amb els aliments que produeixen i així ho defensarem davant les administracions i els grups parlamentaris que faci falta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s