Acord històric de la Generalitat i el sector per a la reforma de la PAC

Notícia publicada a l’edició digital del diari Segre d’avui dimarts 6 de març.

Rebutja la tarifa plana en zones com Catalunya contra la diversitat productiva. Reclama una reducció dels anomenats ‘pagaments verds’, que la UE planteja en el 30%

La conselleria d’Agricultura i el sector agrari català van arribar ahir a un acord qualificat d’històric per l’Administració, tot i que de mínims per Unió de Pagesos, en què marcar la postura catalana sobre la reforma de la política agrària comuna per defensar-la tant a Madrid com a Brussel·les. Destaca el posicionament en dos punts clau de la reforma plantejada per Brussel·les: l’anomenada tarifa plana (amb la desaparició dels anomenats drets històrics que regien les primes) i els pagaments verds o greening.

Al primer dels punts, els signants plantegen que la tarifa plana no es pugui aplicar als estats membres o regions amb elevada diversificació productiva, com és el cas de Catalunya. Al segon, reclamen que els pagaments verds no impliquin més despeses per al productor que redueixi productivitat i que es disminueixi el percentatge que ara proposa la comissió, xifrat en el 30%. A més, el sector i el Govern aposten perquè cada Estat o regió pugui establir mesures en funció de les característiques de cada zona.

Mesures agroambientals

El document, que el conseller té previst presentar avui al Govern al consell executiu i, a la tarda, a la comissió d’Agricultura del Parlament, també defen- sa el manteniment de les mesures agroambientals i indemnitzacions compensatòries de muntanya.

Pel que fa al programa Leader, advoca per prioritzar els relatius al desenvolupament rural, malgrat que puguin rebre altres fons. Respecte a les mesures de suport al regadiu, Catalunya aposta perquè tots els estats tinguin accés a inversions en noves instal·lacions quan una anàlisi ambiental evidenciï que és sostenible i no té impacte ambiental negatiu. En aquest sentit, considera que les inversions de modernització, segons defensa el text, han de continuar rebent finançament sense que calgui justificar l’estalvi d’aigua de com a mínim el 25 per cent. Per a les infraestructures, considera que n’hi hauria prou amb el fet de demanar que la inversió no tingui impactes ambientals negatius.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s