UP reivindica el fet català dins del context europeu

Nota publicada a l’edició digital del diari El Punt Avui d’avui diumenge 4 de març, per Dani Vilà.

El sindicat agrari veu vital que l’Estat tingui en compte les especificitats del sector a Catalunya per encabir-les a la PAC
El congrés marca una línia continuista amb Caball mantenint el lideratge

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) defensa la necessitat que l’Estat tingui en compte l’especificitat catalana en matèria agrícola i ramadera perquè això acabi reflectint-se en la futura política agrària comuna (PAC). El coordinador nacional d’UP, Joan Caball, tem que si l’Estat no defensa a Europa elements clau del sector a Catalunya “pot acabar perjudicant el sector”.
Així ho veu Caball precisament quan demà i dimarts es preveu que s’acabi tancant un document de base que la Generalitat portarà i defensarà davant l’Estat perquè el tingui en compte en les seves estratègies negociadores amb la resta d’Europa.

El coordinador nacional d’UP va posar en relleu que “hi ha sectors com ara el ramader o com la producció de fruita que són vitals per a Catalunya i cal que l’Estat tingui en compte aquesta casuística catalana per veure com es pot encabir en la reforma, perquè si no es té en compte l’especificitat catalana podríem quedar encotillats i acabar-hi perdent”. El document que s’ha treballat a Catalunya ha tingut la participació de gairebé una cinquantena d’organitzacions agràries i es preveu que dimarts que ve passi per la comissió d’Agricultura del Parlament català.

Fruit del consens

Posteriorment, el govern el traslladarà a Madrid perquè defensi també els interessos del sector, amb la força que atorga que el document sigui fruit del consens entre les agrupacions agràries del territori català. Caball va fer aquestes declaracions ahir durant el congrés nacional que va agrupar 150 delegats a l’Auditori de Girona.

La jornada d’ahir va permetre comprovar que serà un congrés sense sorpreses. Així, la designació dels dotze candidats a formar part de la nova comissió permanent del sindicat auguren una línia continuista i que previsiblement Joan Caball tornarà a liderar el sindicat com ja havia manifestat en setmanes anteriors.
Els dotze candidats per entrar a la permanent són Antoni Aresté, Francesc Bancells, Joan Caball, Josep Maria Coll, Josep Maria Companys, Josep Cuscó, Josep Z. Ferré, Xavier Frigola Francesc Xavier Jiménez, Carles Mencos, Joan Montesó i Carles Vicente. De tots aquests noms demà el congrés n’haurà de decidir el portaveu, que, si no hi ha sorpreses d’última hora, serà el mateix Caball. Tot i això, no serà fins d’aquí a un parell de setmanes que s’escollirà el nou coordinador nacional, que tradicionalment coincideix amb el portaveu escollit.

D’altra banda, el president de la JARC, Josep Maria Jové, va ser escollit membre de la nova executiva de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), ahir a Madrid.

LA FRASE

Hem de defensar la casuística catalana i l’Estat també l’ha de tenir en compte per encabir-la a la PAC
Joan Caball
COORDINADOR NACIONAL D’UP

LA XIFRA
12 candidats van sortir a formar part de la permanent d’UP i avui es preveu escollir el portaveu del sindicat.

Resolució contra el macroprojecte de l’EuroVegas

Unió de Pagesos va aprovar ahir a la tarda una resolució de rebuig al macroprojecte denominat Eurovegas, de la mà del multimilionari nord-americà Sheldon Adelson. La resolució la van proposar des de l’agrupació del Baix Llobregat, on Lluís Parés va recordar que un macroprojecte com aquest “es carregaria totalment el parc agrari”. Els delegats de la comarca van defensar la importància que té aquest espai agrari de l’àrea metropolitana de Barcelona. Parés reclama “valentia als polítics per no acceptar el projecte i entendre que no és el model de país que ens cal”. En aquesta mateixa línia, Caball va subratllar que “s’han fet molts esforços durant molts anys per preservar el parc agrari de la zona perquè ara vinguin amb un macroprojecte d’aquest tipus”.

Llei de caça catalana

El congrés també ha servit perquè es debatés la necessitat que s’aprovi una llei de caça catalana amb l’objectiu de regular la sobrepoblació de fauna salvatge i evitar els danys als cultius. El sector veu amb impotència com han augmentat en els últims anys els danys provocats en cultius per fauna salvatge. Reclamen una regulació estricta en casos de sobrepoblació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s