Suport ecologista al projecte Zèfir d’energia eòlica marina

Nota publicada al portal digital Ecodiari el passat 27 de febrer.

Mentrestant, unes 200 persones protesten a l’Ametlla perquè creuen que pot afectar el turisme i la pesca

Ecologistes en Acció dóna suport al projecte de recerca Zèfir, sobre energia eòlica marina, que es pretén desenvolupar a la costa tarragonina, però l’organització adverteix que els seus resultats han de ser públics i transparents, així com que el seu enfocament ha d’atendre prioritàriament a l’avaluació dels impactes que es puguin ocasionar al medi ambient.

És urgent que l’ésser humà aprengui a satisfer les seves necessitats respectant l’entorn del qual en depèn. En el pla energètic, això passa per desplegar polítiques audaces d’estalvi, eficiència i suficiència energètica, i pel trànsit a un futur 100% renovable. Les energies renovables són, a més, una font important d’ocupació laboral i d’independència i seguretat energètica

L’energia eòlica és la tecnologia energètica que més ha crescut en els darrers anys, però el seu futur passa per la instal·lació d’aerogeneradors marins, on el vent és més intens i estable. En el cas de l’Estat espanyol, la gran profunditat de les aigües properes al litoral peninsular fa necessària la recerca en tecnologia d’aerogeneradors flotants. El seu desenvolupament permetrà afrontar reptes com el canvi climàtic, la dependència d’energies fòssils i nuclears i el canvi de model energètic.

El Projecte Zèfir és una oportunitat per a posar a Catalunya, així com l’Estat espanyol, en primera línia mundial en la recerca de l’eòlica marina en aigües profundes. També representa una oportunitat única al municipi de L’Ametlla de Mar de donar suport a aquest tipus d’energia neta, com a població pionera en la lluita antinuclear.

Però aquest projecte ha de ser un veritable banc de proves d’aspectes ambientals: afectació sobre peixos, mamífers i avifauna marina, atès que la zona escollida és contigua al Lloc d’Interès Comunitari (LIC) inclòs a la Xarxa Natura 2000 (ES5140001, litoral meridionaltarragoní) donada la presència en aquest indret d’una important praderia de posidònia oceànica. És precisament per això que l’Estudi Estratègic Ambiental del litoral espanyol, anomenat Mapa Eòlic Marí, contempla aquesta zona com a compatible i, per tant, condicionada a Avaluació d’Impacte Ambiental.

Tanmateix, s’han de considerar els impactes sobre la hidrologia, els sediments del fons marí, els camps electromagnètics, els sorolls i les vibracions. Per tot això s’ha de fer un seguiment exhaustiu i públic del Pla de Vigilància Ambiental, particularment sobre l’ecosistema marí i sobre les diferents comunitats biològiques.

El Projecte Zèfir, que s’implantaria en el domini públic marítim, compta amb participació pública tant d’Administracions com Universitats. Per tant la tecnologia i estudis que se’n derivin han de servir a l’interès general i garantir l’accés públic als coneixements generats així com els drets a la informació, transparència i participació de la ciutadania.

D’altra banda, Ecologistes en Acció qüestiona la participació d’algunes multinacionals del sector de l’energia en aquest projecte. És evident que la incorporació al sector de les energies renovables d’algunes d’aquestes empreses no respon precisament a la seva voluntat d’abandonar definitivament les seves operacions en combustibles fòssils i nuclears, ni cedir davant de la seva posició absoluta de poder i concentració empresarial i de domini dins del sector energètic global i local.

La nostra convicció sobre la necessitat d’un control democràtic de l’energia ens porta a exigir el desplegament d’un marc energètic en el qual es precisi d’una adequada planificació i adopció de criteris ambientals en tot projecte energètic. Ecologistes en Acció opina que la implantació d’aquestes instal·lacions s’ha de fer en base a projectes distribuïts, en lloc de projectes megalòmans sota el control d’empreses poc interessades en un canvi de model energètic.

Protestes a l’Ametlla

Després de diverses campanyes informatives i un cop presentades les al·legacions al projecte Zèfir, la Coordinadora contra el parc eòlic de l’Ametlla de Mar ha dut a terme la primera manifestació pública amb la participació d’unes 200 persones aquest diumenge.

El parc eòlic experimental preveu la instal·lació de 4 aerogeneradors a 2,6 quilòmetres de les costes de La Cala d’una alçada de 195 metres, “visible fins a 45 quilòmetres de distància”, segons, la Coordinadora antieòlica, i “el doble de la torre més alta de la Sagrada Família”, apunten. També temen per l’efecte “desert marí”, que podria provocar la instal·lació dels molins o les repercussions en l’economia local, basada en el sector pesquer i en el turisme. La segona fase seria de 8 molins més.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s