Greenpeace proposa suprimir les subvencions a les energies brutes

Nota publicada al diari Ecodiari el passat divendres 10 de febrer.

L’organització considera imprescindible mantenir el suport a les energies renovables per aconseguir un model energètic sostenible

Greenpeace ha plantejat a la Comisión Nacional de la Energia (CNE) un ampli conjunt de propostes i mesures per modificar de forma eficaç i ambientalment sostenible el marc regulador actual del sector energètic, en resposta a la consulta pública oberta.

L’organització ecologista lamenta que el Govern no promogui un debat profund sobre la reforma del sector energètic, després d’haver pres de forma irreflexiva i unilateral mesures com la moratòria al desenvolupament de les energies renovables (RDL 1/2012, convalidat ahir al Congrés dels Diputats en solitari pel Partit Popular, sense el suport de cap altre grup parlamentari) o la seva decisió de revocar l’Ordre ministerial de juliol de 2009 de cessament definitiu de l’explotació de la central nuclear de Garoña, bessona de la de Fukushima.

La mesura bàsica plantejada a la CNE per Greenpeace és assegurar que el producte subministrat (electricitat, els hidrocarburs líquids?) sigui remunerat d’acord amb la totalitat dels costos que ha suposat realitzar les diferents activitats destinades a proporcionar aquest subministrament.

Per això, en primer lloc, cal que s’incloguin tots els costos, inclosos els ambientals doncs, en cas contrari, l’activitat de subministrament d’electricitat i dels hidrocarburs líquids seguirà generant un deute ecològic creixent sobre la resta de ciutadans, de tot el món, presents i futurs, així com sobre el medi ambient en general.

En segon lloc, cal evitar costos i remuneracions innecessàries. En aquest sentit és urgent revisar la formació de preus en el mercat majorista de producció, per evitar remuneracions desproporcionades a instal · lacions de sobres amortitzades (“windfall profits” d’instal·lacions nuclears i hidràuliques), evitar situacions en què uns pocs agents controlin en la pràctica els preus de l’subhastes d’energia o camuflar en el règim especial activitats nocives per a la salut i el medi ambient com la incineració de residus.

Altres mesures presentades per Greenpeace:

Planificació i gestió integrada dels sistemes elèctric i de combustibles (biogàs i hidrogen) per facilitar la incorporació creixent i de forma eficient de l’energia renovable i optimitzar les infraestructures existents.

La creació d’un marc regulador definit, previsible i estable, amb rang de llei, per a les energies renovables i l’eficiència energètica, per fer atractives les inversions i assegurar el compliment dels objectius.

Analitzar quines tecnologies han de ser remunerades en lliure competència i quines necessiten, encara que sigui de manera transitòria, una remuneració addicional per a ser viables.

“Aquest és un debat polític fonamental, que requereix decidir amb claredat quin model es vol assolir. En l’actual sistema, el règim especial compleix aquesta funció, però la seva sostenibilitat es veu alterada no només per la seva quantia, sinó per la quantitat de ‘pegots’ i subvencions creuades i incentius perversos que van en la direcció contrària”, ha declarat Carlos Bravo, responsable de l’àrea d’energia i canvi climàtic de Greenpeace.

Greenpeace considera que per clarificar i decidir quin és el model que es vol i on es vol arribar cal incorporar la mirada de llarg termini. Per això, Greenpeace proposa una planificació energètica de llarg termini que marqui el camí per avançar el més ràpidament possible cap a un sistema energètic intel·ligent, eficient i 100% renovable.

Per avançar de forma consistent en aquest camí, l’organització ecologista estableix com a necessari establir un calendari per l’abandonament de totes les energies brutes i la seva substitució per energies renovables. S’ha de limitar per llei a 30 anys la vida útil de les centrals nuclears existents, i eliminar qualsevol possibilitat de renovació extraordinària dels permisos d’explotació d’aquestes, un cop assolit el límit temporal, així com establir un calendari de tancament progressiu de les centrals tèrmiques de carbó.

A més, s’ha d’imposar una moratòria en l’exploració, especialment d’hidrocarburs no convencionals, en el territori espanyol. I adoptar una posició ferma a nivell europeu per impedir la importació de crus no convencionals (crus pesats, d’aigües profundes, sorres bituminoses,?) al mercat europeu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s