Un estudi alerta que el canvi climàtic reduirà l´aigua disponible a la conca de la Tordera

Notícia publicada a l’edició digital del Diarid e Girona d’ahir diumenge 5 de febrer, per E.B.

Es preveu una estacionalitat en el cabal que pot afectar el subministrament dels pobles i sectors agrícoles i industrials

El projecte d’Adaptacions al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua (ACCUA) ha avaluat durant tres anys les vulnerabilitats del litoral català davant els efectes del canvi ambiental global en la disponibilitat d’aigua. I conclou, que a la conca de la Tordera, el canvi climàtic reduirà l’aigua disponible en aquesta zona.

Aquest projecte descriu que en aquesta conca, situada entre les comarques de la Selva, Vallès Oriental i Maresme, es viurà una disminució important dels seus recursos hídrics disponibles els propers anys. I és que en primer lloc, els experts preveuen que les aportacions anuals d’aigua dels rius de la conca disminueixin de forma rellevant a mitjà termini i continuïn davallant fins l’any 2100.
I és que com recalquen els investigadors Eduard Pla i Diana Pascual del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i coordinadors del projecte ACCUA “a mig termini es preveu que les recàrregues subterrànies dels aqüífers disminuiran un 10% i que els cabals superficials ho faran fins a un 14%”. Un impacte, ressalten els científics que és la conseqüència de les previsions climàtiques per aquesta zona l’any 2030, quan es preveuen uns “augments de temperatura de fins a 0,3 graus i unes davallades en les precipitacions de fins a un 7%”.

Menys aigua per a tothom

A causa d’aquesta disminució generalitzacda de l’aigua dels rius això suposarà que augmentin el nombre de dies amb cabals per sota del mínim de referència recomanat. En concret, segons relata Eduard Pla “els resultats indiquen que a finals de segle a la capçalera de la Tordera, es podrien incrementar en més de 60 dies a l’any el nombre de dies en què els cabals que baixen pels rius no arriben al mínim ambiental”.

Un fet que repercutirà, afirmen, en “afectacions dels boscos de ribera o altres ecosistemes fluvials”. Tot això, a més, suposarà que “les espècies forestals d’ambients més humits, com el castanyer, el faig o el roure, podrien veure’s seriosament afectades en determinats indrets d’aquesta conca cap a finals de segle”.

Sumant la manca de cabals estables i que també augmentarà la necessitat de rec a la zona pels canvis en els boscos -a la conca de la Tordera hi ha els espais naturals de Montseny i Montnegrre- el projecte ACCUA preveu que durant els mesos que hi hagi menys cabal “es podrien veure afectats, per exemple, el subministrament d’aigua a la població i als sectors industrials i agrícoles”.

Mesures per mitigar el canvi

Davant d’aquests resultats i dels efectes del canvi climàtic a la Tordera, el projecte d’Adaptacions al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua proposa una gestió integrada dels recursos hídrics a la conca que planifiqui els usos futurs del sòl de la conca segons la disponiblitat d’aigua i apostar per l’estalvi.
I pel que fa als cabals de manteniment, els experts proposen identificar els trams i les comunitats d’éssers vius més vulnerables per desenvolupar plans de conservació a mida. I alhora, recomanen una millor gestió forestal i canvis en els tecniques agrícoles.

Amb tot, els autors de l’estudi tenen com a objectiu que els resultats es puguin tenir en compte pel desenvolupament del Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic que s’està duent a terme a Catalunya seguint les directrius europees.

El projecte ACCUA ha estat realitzat en col·laboració entre l’Obra Social deCatalunyaCaixa i el CREAF. I hi participen l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), l’ETC-SIA (European Topic Center for Spatial Information and Analysis) i el Grup d’Hidrologia Subterrània de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s